28 december 2019

Uiensoep met bier

Ik heb al eens over een Franse uiensoep geblogd (9 jaar geleden!), maar die is toch heel anders, want hij is heel klassiek met witte wijn en cognac. Nee, dan deze uiensoep. Die is een stuk steviger van smaak. Zoet en mag ik zeggen wat brutaal? Ik gebruikte hier namelijk een blond bier in plaats van wijn en wel de Cornet Oaked Blond. De makers gebruiken snippers eikenhout tijdens het brouwen. Ik weet niet of ik dat proef, maar het is een krachtig bier met smoel en 8,5% alcohol. De smaak deed het in ieder geval uitstekend in de uiensoep, want daar mag wel een drank met wat pit in.

Uiensoep met bier
vegetarisch recept voor 4 personen

40 gr roomboter
800 gr schoongemaakte gele uien, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
2 el suiker
2 el balsamicoazijn
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gedroogde tijm
50 gr bloem
250 ml stevig blond bier (ik gebruikte Cornet Oaked Blond)
1 liter bouillon naar keuze (tuinkruiden-, runder- of kippenbouillon, maar ik had dus de eerste voor een vega soep)

voor erbij:
stokbrood in plakjes
geraspte kaas (een mengsel van 1/3 parmezaan en 2/3 Gruyere is fijn, maar gewone Goudse kan ook)


Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze 30 tot 40 minuten onder af en toe roeren tot ze gekaramelliseerd zijn. Houd het deksel erop, want anders bakt het te droog. Desnoods kan je ook wat water toevoegen als dat nodig is, maar als de deksel goed sluit zal dat niet nodig zijn. Hou het vuur vrij laag tot middelhoog. De uien moeten bruin worden, maar ze moeten wel zacht blijven, dus je moet het niet te hard bakken. Aan het einde moet je dus een lekker smeuig en bruin uienmengsel hebben.

Voeg dan de suiker, balsamicoazijn, knoflook en tijm toe en meng goed. De deksel mag er nu afblijven. Voeg de bloem toe en meng opnieuw, schraap over de bodem van de pan om eventuele aanbaksels los te maken. Giet het bier erbij en laat het 5 minuten sudderen.

Voeg tenslotte de bouillon toe en laat het nog eens 20 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper als je dat nodig vindt.

Maak ondertussen de stokbroodsneetjes met kaas: snijd een (afgebakken) stokbrood in dikke sneetjes, leg het op een vel aluminiumfolie en beleg het naar smaak met kaas. Zet dit even onder een hete grill zodat de kaas mooi kleurt. Als je geen grill hebt, dan bak je het gewoon in de oven tot het bruin is. Schep de soep in kommen en leg het brood erin.

Je kunt overigens ook het brood met de kaas in de soep leggen en dan pas gratineren, maar dat vind ik zo’n gedoe en bovendien krijgen de kinderen dan een gloeiendhete kom voor zich. Slecht plan… Geen opmerkingen: