7 januari 2011

Limoncello en Citroensiroop


Er staat al 2 maanden lang een afgesloten bak in een hoekje van de koelkast. We hoeven er niet in te roeren of te kijken, het moet alleen maar staan. Verder was het maken ook niet al te veeleisend en was het allemaal vrij snel in elkaar geknutseld.
Vandaag mocht de bak worden gefilterd en gedronken en we waren er even stil van… Allemachtig, wat is dit lekkere limoncello! Die hoeven we dus nooit meer te kopen!

In Italië maken ze dit met pure alcohol, maar dat is in Nederland niet te verkrijgen. Hier gebruik je gewone wodka en verdun je het minder. Vanwege de citroenschillen en mogelijke bestrijdingsmiddelen erop, gebruik je het liefst biologische citroenen. Boen ze in ieder geval goed af onder de kraan. Zoek ook de mooiste citroenen zonder plekken uit.



Limoncello

9 citroenen
500 ml wodka

En later nog eens:
500 ml wodka
300 ml water
500 gr suiker

Verder een grote afsluitbare bak of pot

Boen de citroenen onder warm water schoon en droog ze af. Verwijder de schil met een dunschiller, maar zorg dat je niet het wit onder de schil meeneemt; dit is bitter. Heel dun schillen dus.
Doe de schillen in de bak of pot en giet de 1e 500 ml wodka erbij. Zorg dat de schillen goed onderstaan en zet de pot dan in de koelkast (of een andere donkere en koele plek).



Na 20 dagen (langer mag ook) de 2e 500 ml wodka toevoegen.
Verhit de suiker met het water in een pan en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Laat dan volledig afkoelen en voeg het toe aan het wodkamengsel. Zet de bak weer weg in de koelkast. Na weer minimaal 20 dagen de limoncello filteren door een doek en in een fles gieten.
Limoncello wordt koud gedronken, dus bewaar het in de koelkast of, nog liever, de vriezer. Je kan het heel erg lang bewaren, maar die wetenschap lijkt mij overbodig.

Citroensiroop
Liggen er nu 9 geschilde citroenen op het aanrecht? Niet weggooien! Daar maak je natuurlijk siroop van.

Pers de vruchten uit en meet hoeveel sap er is. Per 500 ml sap gebruik je 750 gram suiker. Doe dit samen in een pan, verhit dit totdat de suiker is opgelost en giet het over in een uitgekookte (weck) fles. Bewaar het in de koelkast. Het is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Oordeel van de kleine chef: het is nog niet helemaal zijn ding. De siroop ja… J

7 opmerkingen:

Sonja Vetter zei

Mag dit allemaal ook in een koele kelder geplaatst worden, voor zover je dat weet? Plek in mijn koelkast is altijd schaars voor zaken die volumineus zijn en lang erin moeten blijven.

Marsepein zei

Ja hoor, een koele plek is goed genoeg, tenslotte werk je met 40% alcohol en dat blijft wel goed. Ik hou er gewoon van om dingen langdurig in de koelkast te bewaren. O ja, en ik heb weer geen kelder. :)

Sanne zei

Het moeilijkste van dit recept is het geduld hebben, wat ruikt dit al hemels! Dank je!

noesch zei

citroensiroop is heerlijk !

Anoniem zei

Siroop is lang houdbaar buiten de koelkast als je heel schoon werkt. Dus net als bij jam. Flesjes uitkoken, siroop goed doorkoken, flessen op een natte doek zetten en tot de rand vullen met de hete siroop en meteen afsluiten. (heet!) Ik bewaar de siroop wel een jaar buiten de koelkast op een donkere plek.

Sjors zei

Een tip: bij veel slijters is gewoon 96% alcohol te verkrijgen. Ook via het internet gewoon in Nederland te bestellen. Het trekt de citroenschillen beter uit en geeft de limoncello een nog mooiere kleur.

Eerst Koken zei

Bedankt Sjors. Ik geloof ook dat het tegenwoordig beter verkrijgbaar is (Ik schreef dit artikel in 2011)