9 februari 2014

Een valentijnsmenu zonder hartjes


Zonder hartjes, ja. Want ik ben behoorlijk a-romantisch en houd niet van ‘klef’. Hartjes in je avondmaaltijd zijn leuk als je zestien bent. Maar goed, een speciaal menu samen met Meneer stond wel hoog op de wensenlijst en laat Valentijnsdag daar nou voor gemaakt zijn. Uiteraard ben ik ook al niet het type voor Valentijnsdag, maar met zo'n houding komt het nooit eens van een speciale avond...Dus toen Jacob’s Creek liet vragen of ik niet iets Valentijnerigs kon bedenken bij hun nieuwe wijnen, leek dat mij een teken van boven. Dit kon ik niet meer negeren. Meneer, aanschuiven! We gaan even voorproeven voor Valentijnsdag!! Jawel, kom op, doen wij ook eens romantisch…

Zo’n Valentijnsmenu moet een beetje licht zijn; met frivole, dartelende hapjes, die ruimte bieden voor meer, en dan heb ik het niet zozeer over het eten, als u begrijpt wat ik bedoel. Wie volgegeten aan gans, kruidenboter en slagroom op de bank voor Pampus ligt, gaat voorbij aan de potentiële kansen die zo’n dag biedt. Maar met een licht menu ligt de avond nog voor jullie open.


Wat die wijn betreft, die werkt daar helemaal in mee. Na al het bombast van de afgelopen jaren met zware wijnen van 13 of 14% alcohol is er nu weer belangstelling voor lichtere wijnen. De nieuwe flessen van Jacob’s Creek bevatten bijvoorbeeld maar 7,2% alcohol (!). Dat klokt toch wat soepeler weg, zonder dat je daar meteen erg spijt van moet krijgen. Een moscato gaat dankzij de flinke dosis zoet perfect samen met desserts, maar willen ook best naast makkelijke etentjes staan, zoals een barbecue straks in de zomer, salades, antipasti, of juist een etentje met wat gepeperde, Aziatische smaken. Zolang het eten maar niet te vol en rijk is. Zelf hebben ze het over (hou je vast):

"... sorbetachtige smaken met een lichte frizzante om de zachte zoete fruitsmaken te balanceren. De rosé heeft tonen van rood zomerfruit en bevat de witte wijn aroma’s van tropisch fruit en witte perzik. De witte variant kenmerkt zich op zijn manier door de friszoete smaak van muskaatdruif, rijpe meloen, passievrucht en witte perzik."

Nou, bij ‘sorbet’ hadden ze me al….


Enfin, het eten maar eerst, want daar komt u voor. Vooraf dacht ik aan een schaal gerookte, wilde zalm met daarop een salade van appel, venkel, rode ui en dille, met een sausje erbij van dikke yoghurt.

Dan voor het hoofdgerecht gaan we naar India: twee soorten ‘fritters’, namelijk viskoekjes en kruidige bhajis met wortel en (weer, maar nu anders) een yoghurt-koriandersausje. Daarbij komen twee salades in de vorm van zoetzure komkommerlinten en een frisse, groene salade met sugar snaps, rucola en rode kool, met een zoetzure chilidressing.


En toe iets kleins: iets met ganache en fruit bijvoorbeeld. Of wat van die Italiaanse amandelkoekjes (cantuccini) met een glaasje likeur erbij?

Ook niet onbelangrijk - het meeste is prima van tevoren voor te bereiden, dus dat scheelt weer met sloven in de keuken terwijl de ander alleen aan tafel zit.

Gerookte, wilde zalm met een salade van appel, venkel en dille
recept voor 2 personen - let op; de salade is goed voor 4 porties en dat geef ik ook zo weer vanwege de logische hoeveelheden (1 hele appel, 1 venkelknol, etc.). Je kunt de salade de volgende dag natuurlijk verder opeten.
bron: Elle Mat&Vin nr 6 /11


200 gr gerookte wilde zalm – dubbel zo duur dan kweekzalm, maar minimaal 10 keer lekkerder. Gravad lax kan ook heel goed.

Voor de salade:
1 frisse, knapperige appel, met schil. Ik gebruikte hier een Granny Smith, maar een appel met rode schil zou ook heel mooi kleuren in de salade
een klein handje gehakte, verse dille
1 kleine venkelknol
1 klein rood uitje
sap van een 1/2 citroen
scheutje olijfolie
zout en peper
verder een sausje van Griekse yoghurt op smaak gebracht met zout en peper en een paar plukjes dille



Maak de venkelknol schoon door de stelen er ruim af te snijden en eventuele harde stukken ook. Snijd hem daarna in flinterdunne plakjes. Als u een mandoline heeft, is dit het juiste moment om die te gebruiken. Snijd anders zo dun mogelijk, want anders kan rauwe venkel nog best stug zijn. Maar dun gesneden is het heerlijk. Doe de gesneden venkel in een kom.

Snij de appel met schil in zeer kleine blokjes. Doe ze in de kom en knijp hier een halve citroen boven uit zodat de appel niet bruin kleurt. Snipper de ui heel fijn en doe deze ook in de kom. Voeg de dille toe en breng het op smaak met een scheutje olijfolie, zout en peper. Maak het sausje simpelweg door Griekse yoghurt om te roeren met zout en peper. Niet te lang roeren: de yoghurt wordt er weer dunner van.

Schik de plakken zalm op een grote schaal en schep daar, bijvoorbeeld in een lange reep door het midden, de salade op. Je kunt het nu serveren met de saus of afdekken met plastic folie en nog een paar uur bewaren in de koelkast.

Erbij dronken wij de witte Moscato. Het is inderdaad een soepele doordrinker. De smaak is echter ook behoorlijk zoet en daar moet je van houden. Maar samen met dat minimale bubbeltje erin zie ik deze nog wel eens terugkomen in de zomer. Goed gekoeld en dan een simpel hapje erbij. Ja, en dan past een worstje van de barbecue er ook nog goed bij. Maar eerlijk gezegd bleef ik hem ook doordrinken bij het etentje; hij drinkt echt heel soepel weg. 

Indian Style viskoekjes en kruidige bhajis met wortel en gember, en een yoghurt-koriandersausje

* zoetzure komkommerlinten

* frisse, groene salade met sugar snaps, rucola en rode kool, en een zoetzure chilidressing

alle recepten zijn voor twee personen



Indian style viskoekjes:
200 gram witvis, koolvisfilet is hiervoor prima
½ tl komijnpoeder
2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
1/3 kleine, rode chilipeper, gesnipperd, of eventueel een tl sambal oelek
1 el verse, gehakte koriander
1 teen knoflook, gesnipperd
een plakje verse gember van 2 cm
½ geklopt ei
zout naar smaak
olie om te bakken

Wanneer je vis uit de vriezer gebruikt, knijp er dan eerst het water uit. Vermaal de vis in een keukenmachine tot visgehakt. Vermeng het met de andere ingrediënten en vorm er 6 kleine koekjes van. Zet ze nog minimaal een half uur in de koelkast om iets op te stijven, maar enkele uren gaat ook goed.
Verhit wat olie in een koekenpan – veel olie is lekkerder, want de koekjes mogen gefrituurd worden, maar minder olie is beter voor een vrolijke voortzetting van de avond… - en bak de koekjes aan beide kanten bruin. Direct serveren.

Bhajis met wortel en gember
Bron: Britse Delicious magazine januari 2014


1 ei (M)
25 gram verse gember, geraspt
50 gr ‘gram flour’ – kikkererwtenmeel, verkrijgbaar bij de toko, maar het is eventueel te vervangen met gewone bloem. Kikkererwtenmeel heeft wel een speciale iets bittere smaak.
1/4 rode chili, gesnipperd
1/2 tl garam masala
1/2 tl kurkuma
1/2 tl gemberpoeder
sap van 1/2 limoen
1/2 tl nigelle of nigella zaad (nb. ik zou het er niet speciaal voor kopen... Als je het toch hebt, is het mooi, maar je kunt zonder nigelle)
1/2 afgestreken tl zout
150 gr grof geraspte wortels
olie om te bakken

Vermeng alle ingrediënten, behalve de wortel en olie, tot een dik beslag. Verhit een laag olie in een koekenpan tot zeer heet. Doe de wortel pas op het laatst in het beslag (anders kan het vocht uit de wortel het beslag waterig maken) en vorm er met je handen 6 balletjes/hoopjes van. Leg ze in de olie en druk ze iets platter tot koekjes. Bak de koekjes enkele minuten per kant of tot ze bruin en knapperig zijn.

Serveer de viskoekjes en bhajis met de yoghurt dip:

Yoghurt-koriander saus:
Meng door elkaar:
een handje gehakt verse koriander
150 ml milde yoghurt (Griekse yoghurt kan ook)
sap van 1 limoen (of een halve als het erg grote limoenen zijn)
zout en peper

Frisse salade


een paar handen rucola
100 gr peultjes of sugar snaps
2 lente-uitjes, in ringetjes
een klein handje verse, gehakte koriander
een klein stukje verse rode kool, heel dun geschaafd

Kook de peultjes of sugar snaps 3 a 4 minuten en koel ze direct onder koud water. Meng het met de andere ingrediënten en serveer het met de dressing:

Zoete chilidressing


50 ml zoete chilisaus (van die glazige “loempiasaus”)
1 el zonnebloemolie
1/2 el rode wijnazijn
½ el verse gehakte koriander
1 tl geraspte verse gember
1 tl ketjap manis
1 klein of half teentje knoflook, heel fijn gehakt
snufje zwarte peper + zout

Zoetzure komkommer


1 komkommer
1 tl zout
3 el lichtgekleurde azijn gemengd met 3 afgestreken el poedersuiker (of verwarm de azijn een beetje om er kristalsuiker in op te lossen)

Snijd de komkommer in de lengte door en schraap er met een lepeltje de zaadlijsten uit. Snijd hem daarna in de breedte doormidden en schaaf er linten van met de kaasschaaf, of snijd het gewoon in zeer dunne plakjes.

Meng de komkommer met de rest en laat het enkele uren op elkaar inwerken in de koelkast.

Hierbij dronken wij de rosé moscato van Jacob’s Creek met dat allerliefste Valentijns-sorbetkleurtje. Waar de witte variant een licht rinse smaak heeft, is de rosé prettig zacht als een licht dekentje in de lente. Ook dit is een echte moscato met flink wat zoet erin, maar hij drinkt zo soepel weg, dat hij punten scoort. Voor bij het eten vind ik hem zelf wat zoet, maar het is een heerlijk glas als aperitief. Of weer 's avonds met een hapje erbij...

De wijnen zijn exclusief bij Albert Heijn te koop.






1 opmerking:

We Heart Home zei

Wat een origineel menu. Je hoeft idd geen hartjes om een romantisch menu op tafel te toveren. :)