Zonder
hartjes, ja. Want ik ben behoorlijk a-romantisch en houd niet van ‘klef’. Hartjes in je
avondmaaltijd zijn leuk als je zestien bent. Maar goed, een speciaal menu samen met
Meneer stond wel hoog op de wensenlijst en laat Valentijnsdag daar nou voor gemaakt
zijn. Uiteraard ben ik ook al niet het type voor Valentijnsdag, maar met zo'n houding komt het nooit eens van een speciale avond...Dus toen Jacob’s
Creek liet vragen of ik niet iets Valentijnerigs kon bedenken bij hun nieuwe wijnen,
leek dat mij een teken van boven. Dit kon ik niet meer negeren. Meneer,
aanschuiven! We gaan even voorproeven voor Valentijnsdag!! Jawel, kom op, doen
wij ook eens romantisch…
Zo’n
Valentijnsmenu moet een beetje licht zijn; met frivole, dartelende hapjes, die ruimte bieden
voor meer, en dan heb ik het niet zozeer over het eten, als u begrijpt wat ik
bedoel. Wie volgegeten aan gans, kruidenboter en slagroom op de bank voor
Pampus ligt, gaat voorbij aan de potentiële kansen die zo’n dag biedt. Maar met
een licht menu ligt de avond nog voor jullie open.
Wat
die wijn betreft, die werkt daar helemaal in mee. Na al het bombast van de
afgelopen jaren met zware wijnen van 13 of 14% alcohol is er nu weer belangstelling voor lichtere wijnen. De nieuwe flessen van Jacob’s Creek bevatten
bijvoorbeeld maar 7,2% alcohol (!). Dat klokt toch wat soepeler weg, zonder dat
je daar meteen erg spijt van moet krijgen. Een moscato gaat dankzij de flinke dosis zoet perfect samen met desserts, maar willen ook best naast makkelijke etentjes staan, zoals
een barbecue straks in de zomer, salades, antipasti, of juist een etentje met wat gepeperde, Aziatische smaken. Zolang het eten maar niet te vol en rijk is. Zelf hebben ze het over (hou je vast):
"... sorbetachtige smaken met een lichte frizzante om
de zachte zoete fruitsmaken te balanceren. De rosé heeft tonen van rood zomerfruit
en bevat de witte wijn aroma’s van tropisch fruit en witte perzik. De witte
variant kenmerkt zich op zijn manier door de friszoete smaak van muskaatdruif,
rijpe meloen, passievrucht en witte perzik."
Nou,
bij ‘sorbet’ hadden ze me al….
Enfin,
het eten maar eerst, want daar komt u voor. Vooraf dacht ik aan een schaal gerookte, wilde
zalm met daarop een salade van appel, venkel, rode ui en dille, met een sausje
erbij van dikke yoghurt.
Dan
voor het hoofdgerecht gaan we naar India: twee soorten ‘fritters’, namelijk
viskoekjes en kruidige bhajis met wortel en (weer, maar nu anders) een
yoghurt-koriandersausje. Daarbij komen twee salades in de vorm van zoetzure
komkommerlinten en een frisse, groene salade met sugar snaps, rucola en rode
kool, met een zoetzure chilidressing.
En
toe iets kleins: iets met ganache en fruit bijvoorbeeld. Of wat van die
Italiaanse amandelkoekjes (cantuccini) met een glaasje likeur erbij?
Ook
niet onbelangrijk - het meeste is prima van tevoren voor te bereiden, dus dat
scheelt weer met sloven in de keuken terwijl de ander alleen aan tafel zit.
Gerookte, wilde zalm
met een salade van appel, venkel en dille
recept
voor 2 personen - let op; de salade is goed voor 4 porties en dat geef ik ook
zo weer vanwege de logische hoeveelheden (1 hele appel, 1 venkelknol, etc.). Je
kunt de salade de volgende dag natuurlijk verder opeten.
bron:
Elle Mat&Vin nr 6 /11
200
gr gerookte wilde zalm – dubbel zo duur dan kweekzalm, maar minimaal
10 keer lekkerder. Gravad lax kan ook heel goed.
Voor
de salade:
1
frisse, knapperige appel, met schil. Ik gebruikte hier een Granny Smith, maar
een appel met rode schil zou ook heel mooi kleuren in de salade
een
klein handje gehakte, verse dille
1
kleine venkelknol
1
klein rood uitje
sap
van een 1/2 citroen
scheutje
olijfolie
zout
en peper
verder
een sausje van Griekse yoghurt op smaak gebracht met zout en peper en een paar
plukjes dille
Maak
de venkelknol schoon door de stelen er ruim af te snijden en eventuele harde
stukken ook. Snijd hem daarna in flinterdunne plakjes. Als u een mandoline
heeft, is dit het juiste moment om die te gebruiken. Snijd anders zo dun
mogelijk, want anders kan rauwe venkel nog best stug zijn. Maar dun gesneden is
het heerlijk. Doe de gesneden venkel in een kom.
Snij
de appel met schil in zeer kleine blokjes. Doe ze in de kom en knijp hier een
halve citroen boven uit zodat de appel niet bruin kleurt. Snipper de ui heel
fijn en doe deze ook in de kom. Voeg de dille toe en breng het op smaak met een
scheutje olijfolie, zout en peper. Maak het sausje simpelweg door Griekse
yoghurt om te roeren met zout en peper. Niet te lang roeren: de yoghurt wordt
er weer dunner van.
Schik
de plakken zalm op een grote schaal en schep daar, bijvoorbeeld in een lange
reep door het midden, de salade op. Je kunt het nu serveren met de saus of
afdekken met plastic folie en nog een paar uur bewaren in de koelkast.
Erbij dronken wij de witte Moscato. Het is inderdaad een soepele doordrinker. De smaak is echter ook behoorlijk zoet en daar moet je van houden. Maar samen met dat minimale bubbeltje erin zie ik deze nog wel eens terugkomen in de zomer. Goed gekoeld en dan een simpel hapje erbij. Ja, en dan past een worstje van de barbecue er ook nog goed bij. Maar eerlijk gezegd bleef ik hem ook doordrinken bij het etentje; hij drinkt echt heel soepel weg.
Indian Style viskoekjes
en kruidige bhajis met wortel en gember, en een yoghurt-koriandersausje
* zoetzure
komkommerlinten
* frisse, groene salade
met sugar snaps, rucola en rode kool, en een zoetzure chilidressing
alle
recepten zijn voor twee personen
Indian
style viskoekjes:
200 gram
witvis, koolvisfilet is hiervoor prima
½ tl
komijnpoeder
2
lente-uitjes, in fijne ringetjes
1/3 kleine, rode
chilipeper, gesnipperd, of eventueel een tl sambal oelek
1 el verse,
gehakte koriander
1 teen
knoflook, gesnipperd
een plakje
verse gember van 2 cm
½ geklopt ei
zout
naar smaak
olie
om te bakken
Wanneer
je vis uit de vriezer gebruikt, knijp er dan eerst het water uit. Vermaal de
vis in een keukenmachine tot visgehakt. Vermeng het met de andere ingrediënten
en vorm er 6 kleine koekjes van. Zet ze nog minimaal een half uur in de
koelkast om iets op te stijven, maar enkele uren gaat ook goed.
Verhit
wat olie in een koekenpan – veel olie is lekkerder, want de koekjes mogen
gefrituurd worden, maar minder olie is beter voor een vrolijke voortzetting van
de avond… - en bak de koekjes aan beide kanten bruin. Direct serveren.
Bhajis
met wortel en gember
Bron:
Britse Delicious magazine januari 2014
1
ei (M)
25
gram verse gember, geraspt
50
gr ‘gram flour’ – kikkererwtenmeel, verkrijgbaar bij de toko, maar het is eventueel
te vervangen met gewone bloem. Kikkererwtenmeel heeft wel een speciale iets bittere smaak.
1/4
rode chili, gesnipperd
1/2
tl garam masala
1/2
tl kurkuma
1/2
tl gemberpoeder
sap
van 1/2 limoen
1/2
tl nigelle of nigella zaad (nb. ik zou het er niet speciaal voor kopen... Als je het toch hebt, is het mooi, maar je kunt zonder nigelle)
1/2
afgestreken tl zout
150
gr grof geraspte wortels
olie
om te bakken
Vermeng
alle ingrediënten, behalve de wortel en olie, tot een dik beslag. Verhit een
laag olie in een koekenpan tot zeer heet. Doe de wortel pas op het laatst in
het beslag (anders kan het vocht uit de wortel het beslag waterig maken) en
vorm er met je handen 6 balletjes/hoopjes van. Leg ze in de olie en druk ze
iets platter tot koekjes. Bak de koekjes enkele minuten per kant of tot ze
bruin en knapperig zijn.
Serveer
de viskoekjes en bhajis met de yoghurt dip:
Yoghurt-koriander
saus:
Meng
door elkaar:
een
handje gehakt verse koriander
150
ml milde yoghurt (Griekse yoghurt kan ook)
sap
van 1 limoen (of een halve als het erg grote limoenen zijn)
zout
en peper
Frisse
salade
een
paar handen rucola
100
gr peultjes of sugar snaps
2
lente-uitjes, in ringetjes
een
klein handje verse, gehakte koriander
een
klein stukje verse rode kool, heel dun geschaafd
Kook
de peultjes of sugar snaps 3 a 4 minuten en koel ze direct onder koud water.
Meng het met de andere ingrediënten en serveer het met de dressing:
Zoete
chilidressing
50 ml
zoete chilisaus (van die glazige “loempiasaus”)
1
el zonnebloemolie
1/2
el rode wijnazijn
½
el verse gehakte koriander
1
tl geraspte verse gember
1
tl ketjap manis
1
klein of half teentje knoflook, heel fijn gehakt
snufje
zwarte peper + zout
Zoetzure
komkommer
1
komkommer
1
tl zout
3
el lichtgekleurde azijn gemengd met 3 afgestreken el poedersuiker (of verwarm
de azijn een beetje om er kristalsuiker in op te lossen)
Snijd de
komkommer in de lengte door en schraap er met een lepeltje de zaadlijsten uit. Snijd
hem daarna in de breedte doormidden en schaaf er linten van met de kaasschaaf, of snijd
het gewoon in zeer dunne plakjes.
Meng de komkommer
met de rest en laat het enkele uren op elkaar inwerken in de koelkast.
Hierbij
dronken wij de rosé moscato van Jacob’s Creek met dat allerliefste Valentijns-sorbetkleurtje. Waar de witte variant een licht rinse smaak heeft, is de rosé prettig zacht als een licht dekentje in de lente. Ook dit is een echte moscato met flink wat zoet erin, maar hij drinkt zo soepel weg, dat hij punten scoort. Voor bij het eten vind ik hem zelf wat zoet, maar het is een heerlijk glas als aperitief. Of weer 's avonds met een hapje erbij...
De wijnen zijn exclusief bij Albert Heijn te koop.
1 opmerking:
Wat een origineel menu. Je hoeft idd geen hartjes om een romantisch menu op tafel te toveren. :)
Een reactie posten