Ik zit in een erwtenperiode. Dat kan je zomaar overvallen
wanneer je verse doperwten eet in de vroege zomer, en dat gevoel kan je nog
wonderbaarlijk lang rekken met erwten of ‘veldertjes’ uit de diepvries. Maar
niet met pot of blik; dat lijkt in de verste verte niet meer op verse erwten.
We zaten hier al ooit aan een pasta met een erwtensaus en gebakken rookworst, maar het recept heeft zich verder geëvolueerd, en dan
vooral richting de slankere kant. Slank, maar smaakvol. Kom er maar eens om…
Eerst was er een tussenversie waarbij 400 gram (diepvries)doperwten
grof werden geblenderd met 250 gram ricotta en 100 gram geraspte pecorino.
Liefst ook met een rauw teentje knoflook erin en wat zout. Verder werd er een
handje fijn gesneden basilicum bij geroerd. Best een aardig hapje, hoewel die
ricotta nog wel iets magerder kan. Enter
dikke yoghurt. Nog beter bij nader inzien.
Slanke pasta met
erwten en yoghurtsaus
recept voor 3 personen of 2 volwassenen met kinderen
400 gr (diepvries) erwten (geen blik of pot!)
300 gr Griekse of Turkse yoghurt (mijn Plus heeft een
Turkse yoghurt met 3% vet staan; doet niet onder voor de Griekse yoghurt met 10% vet)
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
100 gr geraspte pecorino of parmezaan
zout en peper
300 gr pasta
Breng een flinke pan water aan de kook, voeg dan de erwten toe en kook ze
even kort mee (2 minuten). Giet ze af en spoel ze af met koud water. Je
kunt een kwart van de erwten apart houden (als de kinderen erg moeilijk doen
over hele erwten, dan blender je gewoon alles) en de rest van de erwten wordt
gepureerd met de yoghurt, knoflook, olijfolie, kaas, zout en peper.
Kook de pasta ondertussen gaar. Meng de saus daarna door
de pasta. Serveren met royale hoeveelheden extra kaas.
Tomatensalade doet het er goed bij. Of schep er voor de
volwassenen nog een handje rucola of kleine rauwe spinazieblaadjes door. Doe
dan ook nog maar 60 gram geroosterde pijnboompitjes erop.
En wie er vlees bij wil: uitgebakken blokjes chorizo zijn
er erg fijn bij.
1 opmerking:
Klinkt weer lekker, Antoinette! Maar helaas is 'groen' in het eten hier nog steeds een punt. Geduld...
groet,
Lia
Een reactie posten