Half januari vertrok ik naar Stockholm met het plan om er
te gaan schaatsen. Op echt natuurijs en niet zoals hier op een kunstbaan. In de
maanden ervoor hield ik nauwlettend de websites in de gaten, want de Zweden
hebben de goede gewoonte om bij te houden wanneer, hoe en met wie ze het ijs
opgingen en, vooral voor mij van belang, hoe de kwaliteit van het ijs was. Maar
daar ging er toch wat mis. Waar je normaal gesproken al in december met de
kinderwagen het ijs op kan, bleef de winter nu maar kwakkelen met een paar
krappe graden onder nul ’s nachts. Nee, dat werd niets. De noren bleven thuis
en ik ging dan maar winkelen en een beetje door de sneeuw banjeren.
Maar goed, van al dat gebanjer wordt een mens toch ook moe en de laatste dag besloot ik om in de bibliotheek aan Sveavägen te gaan
zitten. Volgens mij is het een bekend pand, want zodra ik binnen kwam herkende
ik het: het is een ronde zaal over drie
verdiepingen. Erg fraai. Hieronder een foto van de Wikipedia. In een zaal erachter hadden ze een paar meter
kookboeken staan, dus ik heb mij met een notitieblok geïnstalleerd. Ja, foodblogger
he? Rare lui…
In één van de boeken vond ik een opvallend recept voor
een zwarte olijventapenade met pure chocolade erdoor. En het werkt. Zoet en
zout. De smaak is in evenwicht met chocolade die zeker goed te proeven is, maar
die in bedwang wordt gehouden door de olijven. Neem wel goede olijven, want die
zijn natuurlijk bepalend hier. Mijn favoriet blijven de taggia olijfjes van AH
Excellent.
Witlofschuitjes
met een tapenade van zwarte olijf en pure chocolade
recept voor een bijgerecht of borrelhapje
bron: het boek ‘Bernadotte – Mannen, Myten, Maten’ door Annika
Grälls
2 stronkjes
witlof
40 gr
pure chocolade
150 gr zwarte olijven (de Taggia olijven van AH excellent
zijn mijn favoriet)
1 teen knoflook
handje pijnboompitten
(gedroogde) tijm
Snijd een klein stukje van het kontje van de witlof en
haal de blaadjes los. Was ze en leg ze op een schaal.
Vermaal de chocolade, olijven en knoflook in een
keukenmachine of snijd alles geduldig fijn – het moet wel echt pulp worden.
Rooster de pijnboompitjes kort in een droge, hete
koekenpan tot ze wat kleur krijgen.
Schep een beetje van de tapenade in elk blaadje witlof, bestrooi
met pijnboompitjes en een beetje tijm.
4 opmerkingen:
Bijzonder, ga ik zeker eens proberen!
Herma
Heel bijzonder die menging van smaken. Vorige weer toevallig stukjes chocolade met zeezout geproefd en vond dat ook heerlijk.
Klinkt als een bizarre combinatie. Hoe zou iemand daar nou op zijn gekomen, stond dat toevallig ook in het boek?
groet,
Lia
Zie je niet vaak inderdaad. Ga het ook maar is een keer proberen.
Een reactie posten