22 februari 2015

Witlofschuitjes met een tapenade van zwarte olijf en pure chocolade


Half januari vertrok ik naar Stockholm met het plan om er te gaan schaatsen. Op echt natuurijs en niet zoals hier op een kunstbaan. In de maanden ervoor hield ik nauwlettend de websites in de gaten, want de Zweden hebben de goede gewoonte om bij te houden wanneer, hoe en met wie ze het ijs opgingen en, vooral voor mij van belang, hoe de kwaliteit van het ijs was. Maar daar ging er toch wat mis. Waar je normaal gesproken al in december met de kinderwagen het ijs op kan, bleef de winter nu maar kwakkelen met een paar krappe graden onder nul ’s nachts. Nee, dat werd niets. De noren bleven thuis en ik ging dan maar winkelen en een beetje door de sneeuw banjeren.

Maar goed, van al dat gebanjer wordt een mens toch ook moe en de laatste dag besloot ik om in de bibliotheek aan Sveavägen te gaan zitten. Volgens mij is het een bekend pand, want zodra ik binnen kwam herkende ik het: het is een ronde zaal over drie verdiepingen. Erg fraai. Hieronder een foto van de Wikipedia. In een zaal erachter hadden ze een paar meter kookboeken staan, dus ik heb mij met een notitieblok geïnstalleerd. Ja, foodblogger he? Rare lui…


In één van de boeken vond ik een opvallend recept voor een zwarte olijventapenade met pure chocolade erdoor. En het werkt. Zoet en zout. De smaak is in evenwicht met chocolade die zeker goed te proeven is, maar die in bedwang wordt gehouden door de olijven. Neem wel goede olijven, want die zijn natuurlijk bepalend hier. Mijn favoriet blijven de taggia olijfjes van AH Excellent.

Witlofschuitjes met een tapenade van zwarte olijf en pure chocolade
recept voor een bijgerecht of borrelhapje
bron: het boek ‘Bernadotte – Mannen, Myten, Maten’ door Annika Grälls


2 stronkjes witlof
40 gr pure chocolade
150 gr zwarte olijven (de Taggia olijven van AH excellent zijn mijn favoriet)
1 teen knoflook
handje pijnboompitten
(gedroogde) tijm

Snijd een klein stukje van het kontje van de witlof en haal de blaadjes los. Was ze en leg ze op een schaal.

Vermaal de chocolade, olijven en knoflook in een keukenmachine of snijd alles geduldig fijn – het moet wel echt pulp worden.
Rooster de pijnboompitjes kort in een droge, hete koekenpan tot ze wat kleur krijgen.

Schep een beetje van de tapenade in elk blaadje witlof, bestrooi met pijnboompitjes en een beetje tijm.4 opmerkingen:

Anoniem zei

Bijzonder, ga ik zeker eens proberen!

Herma

Lot zei

Heel bijzonder die menging van smaken. Vorige weer toevallig stukjes chocolade met zeezout geproefd en vond dat ook heerlijk.

Anoniem zei

Klinkt als een bizarre combinatie. Hoe zou iemand daar nou op zijn gekomen, stond dat toevallig ook in het boek?

groet,
Lia

Kim zei

Zie je niet vaak inderdaad. Ga het ook maar is een keer proberen.