26 oktober 2010

Crème Caramel

Veel simpeler dan dit wordt het niet met mooie desserts. Je maakt het binnen 10 minuten en dan moet je nog wel een paar uur wachten, maar je kunt in die tijd best wat anders gaan doen dan wachten voor de oven en koelkast, dus dit is een ideaal toetje.


Crème Caramel wordt normaliter gemaakt met melk (eventueel een gedeelte daarvan met room voor een rijkere flan) en suiker, maar ik vervang deze door een blikje gecondenseerde melk. Het vormt een vrij machtig dessert, dus maak de porties niet te groot. Van de hoeveelheden hieronder maakte ik 4 flans, maar die kunnen ook wel wat kleiner na een 3-gangen-menu.

Crème Caramel
Voor 4 ramequins (ovenvaste schaaltjes)

Voor de karamellaag:
4 flinke el suiker
2 el water

Voor de custard:
1 blikje gezoete, gecondenseerde melk (397 gr van Nestlé bijvoorbeeld)
125 ml melk
2 eieren

Maak de karamel door de suiker en het water in een steelpannetje te verhitten. Hou het vuur laag, zeker als de suiker al wat bruiner begint te worden en roer niet. Na een paar minuten vormen zich een soort harde bellen op de oppervlakte. Nog een paar minuten later zal de suiker bruin worden. Blijf er nu bij; 20 seconden te laat en je zit met donkerbruine karamel en die is bitter. Haal de pan van het vuur zodra de karamel mooi goudbruin is en giet de karamel op de bodem van de 4 schaaltjes.
Klop de ingrediënten voor de flan door elkaar, zeef het eerst door een fijne zeef en giet dan in de bakjes.
Zet de bakjes in een ovenschaal en giet hier kokend water in, zodat de bakjes voor ¾ onderstaan. Op deze manier temper je de directe hitte aan de schaaltjes en eindig je niet met roerei.
Dek af met aluminiumfolie en bak ze ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden. Het midden moet dan geleiachtig aandoen, maar is nog niet helemaal vast. Ze zullen nog verder opstijven in de koelkast.
Laat ze eerst afkoelen en plaats ze dan afgedekt in de koelkast.
Voor het serveren haal je een mes langs de randen van het vormpje om de flan los te maken, je legt er een bord op en keert het boeltje om. Even schudden en voila, daar is een prachtig puddinkje met een vloeibaar karamellaagje. Heerlijk…

Oordeel van de chef: wat de boer niet kent… En meneer rommelt met een keelontsteking, dus hij wil even niets.

5 opmerkingen:

noesch zei

Hallo,

Mijn creme bruleepotjes zullen nogal overmoedig zijn vrees ik. Zou dit lukken in een cupcakeblik denk je ? gr noesch wat een heerlijke blog, kwam er op al googelen naar citroensiroop(kun je een heerlijke cocktail meemaken, groot glas vullen met ijsblokjes, royaal citroensiroop en dan frisse rosé) zalig en geen te zware apero. Maar vind in belgie niet de lekkere paccitroensiroop zoals in frankrijk, veel te zoet, dus zal jouw recept eens proberen.

Eerst Koken zei

Hm... goede vraag. Het zou op zich wel moeten lukken denk ik, met zo'n cupcake blik. Alleen hoe ga je ze tegelijkertijd omdraaien? Laat eens weten of het wat wordt?! :)

eline0402 zei

Hoi, kun je dit ook invriezen, en op welk moment? Alvast bedankt, groetjes eline

Eerst Koken zei

Nee, dat zou ik niet doen. Denk niet dat dat erg goed werkt.

Eerst Koken zei

Nee, dat zou ik niet doen. Denk niet dat dat erg goed werkt.