19 oktober 2010

Janssons Frestelse

Janssons Frestelse (Janssons Verzoeking) is zogenaamde Zweedse Husmanskost; simpele, doordeweekse maaltijden zonder poespas voor thuis en zo Zweeds als boerenkoolstamppot Nederlands is. Maar lekker is het wel en heel erg comfort food! Tenslotte hebben comfort food en poespas weinig met elkaar te maken.



Janssons Verzoeking bestaat uit in julienne gesneden aardappel vermengd met ui, melk, room en ansjovis, hoewel er met die ansjovis iets opmerkelijks aan de hand is. In Zweden gebruikt men inderdaad blikjes ansjovis, maar hun ansjovis heeft in het geheel niets te maken met onze bremzoute, ingeblikte visjes. Zweedse ansjovis is eigenlijk sprot, ingemaakt met suiker en kruiden. Nu is het wel zo dat je misschien wel Zweeds van geboorte moet zijn om hun ansjovis op waarde te schatten, zoals je Nederlands moet zijn om van zoute drop te houden. Vies is het allemaal niet, het is alleen eh… anders. Daarom gebruik ik ook maar gewoon de echte ansjovis, die wat beter bij onze smaak past. Overigens gebruikt een vriend voor dit gerecht spekbokking, wat ook een prima resultaat geeft.

En aangezien onze zoon wel dik wordt van room, maar niet noodzakelijkerwijs ook groot, stop ik er ook iets groens in. Groente bij uitstek voor deze undercoveractie is spitskool. De kool smaakt uitstekend bij het toch al aardse karakter van dit gerecht en als je het in ragfijne reepjes snijdt, stoort het helemaal niet. Reepjes wortel zouden ook niet misstaan, denk ik.

Janssons Frestelse
Bron: Bonniers Nya Kokbok van Britt Sandquist-Bolin, 1985
Voor een ovenschaal van 20x30 cm

8 – 10 aardappels (ik gebruik vaste aardappels)
2 uien
2 blikjes gezouten ansjovisfilets in olie
1,5 dl slagroom + 1,5 dl melk, gemengd
Paneermeel
3 el roomboter

(ev een halve spitskool in dunne reepjes)

Schil de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze in fijne julienne (lucifers), of gebruik de keukenmachine. Snijd de uien en de ansjovis fijn. Bewaar de olie uit de blikjes! Fruit de uien enkele minuten in wat boter. Ik heb graag dat de ansjovis niet meer in stukjes is terug te vinden in het gerecht, dus ik “smelt” die mee bij de uien. Meng daarna aardappels, ui en ansjovis in een ovenschaal.
Als je de spitskool wilt gebruiken kan je deze ook even kort bakken. Meng ook deze daarna door de aardappels.
Verdeel de helft van het room/melkmengsel erover + 2 of 3 el ansjovisolie. Voeg daarom geen zout meer toe, de vis is al bremzout!
Bedek met een bescheiden laagje paneermeel en verdeel er ongeveer 2 el roomboter in vlokjes overheen. Bak dit 30 minuten in een oven van 225 graden. Verdeel daarna de resterende room en melk erover en bak nog eens 15 minuten.
Een Zweed eet er knäckebröd met boter bij…

Variatie:
Als je de vis vervangt voor rul gebraden gehakt en je de room mengt met een scheutje sojasaus en mosterd heet het gerecht Karlssons Frestelse. Een vegetarische variant heet Hanssons Frestelse.

Oordeel van de kleine chef: voor zijn eigen bestwil zeggen we op een gegeven moment dat het op is, anders blijft hij eten!

Geen opmerkingen: