5 maart 2011

Luzerner Kaaspizza


In Zwitserland vieren ze ook carnaval. En je zou het niet zeggen van die Zwitsers, maar het feest in de stad Luzern is nog vermaard ook. Het is dan wel geen Brazilië, maar toch heeft het een behoorlijke bekendheid. Om die reden, en omdat ik gewoon dol op Luzern ben, hebben we vandaag een kaaspizza uit Luzern. Het heeft wel wat weg van een flammekueche, maar de Zwitsers noemen het Lozärner Chäschueche en het opvallende aan het recept is het stijfgeklopte eiwit in het beleg.

Het originele recept noemt Emmentaler, wat desnoods prima te vervangen is met Leerdammer, maar het mag best voor de helft worden vervangen voor een wat pittiger kaas, zoals een wat oudere Goudse. Of als er toch in Zwitserse sferen gekookt moet worden, een gruyère.

Lozärner Chäschueche
Bron: http://www.noggeler-altherren.ch/lozarner_chaschueche.html
1 grote bakplaat

Maak een pizzadeeg zoals in dit recept voor pizza wordt gemaakt, maar gebruik melk in plaats van water en 40 gram zachte roomboter in plaats van de olie. Laat dit rijzen, kneed het dan weer goed door en rol het uit tot een dunne lap. Leg deze lap op een bakplaat met bakpapier.

Voor de topping:
1 opgehoopte tl maïzena
50 ml melk en 50 ml slagroom
2 eieren
250 gr geraspte Emmentaler
Zout, peper en ½ tl nootmuskaat
Naar smaak: gebakken uiringen, spek of hamblokjes

De koek kan alleen met kaas worden gegeten, maar wat gebakken ui erop geeft wat meer smaak. Snijd een ui in halve ringen en bak deze zachtjes bruin in een pan. Verdeel dit over het deeg.
Verdeel er eventueel wat ham of spek naar smaak over.
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met de mixer.
Roer de maïzena met een beetje melk los, en voeg dan de rest van de melk, room, kaas, zout, peper en nootmuskaat toe. Roer dit goed door. Spatel er daarna voorzichtig en luchtig het opgeklopte eiwit door. Smeer dit uit over het deeg op de bakplaat.
Ongeveer 20 minuten bakken op 200 graden in de oven (180 graden hetelucht).
Lekker met een groene salade.

Oordeel van de kleine chef: natuurlijk goed, want dit is toch ook pizza.


Geen opmerkingen: