19 maart 2011

Sloppy Joes


Kinderen schijnen blij te worden van Sloppy Joes, want je kan er zo lekker mee kliederen. Vraag het een Amerikaan en je maakt grote kans dat ze in één sprong terug zijn in hun jeugd, zodra je over die broodjes begint. En wanneer je als Amerikaanse kid mazzel had, kon je moeder goed koken en maakte ze die broodjes zelf, maar er waren (en zijn) veel ongelukkige kinderen in de VS die het moeten doen met een blik Manwich. Inderdaad, een blik kant-en-klare gehaktsaus om zo over je inferieure supermarktbroodje uit te storten. Ik vind dat tragisch. Een blik vleessaus moet toch wel een dieptepunt in de categorie broodbeleg zijn. Dat kan beter. Het is dan wel fast food, maar met goede ingrediënten kan het best wat worden. Lekker knapperig brood bijvoorbeeld met wat sla en paprikaringen. Of misschien Turks brood, de bovenkant even ingekwast met wat olie en kort opgepiept in de oven.

Over de herkomst van de naam bestaan verschillende verhalen, maar ik vind het wel aannemelijk dat ze ‘sloppy’ heten, omdat het lastig is ze te eten zonder te morsen. En dat blik Manwich? Dat is vast voor zeer mannelijke sandwiches. Echte mannen eten vlees uit blik, of zo.
Wat ik wel weer leuk vond, was het volgende stukje van Wikipedia, waarin wordt uitgelegd hoe het broodje in verschillende delen van de VS wordt genoemd. Als er zoveel namen voor zijn, zegt dat ook iets over de populariteit:


 • Yip Yips in Southern Illinois near St Louis.

 • Yum Yums in parts of the Midwest USA, particularly in Nebraska

 • Wimpies in parts of the Northeast USA, especially Northeastern Pennsylvania

 • Slushburgers in parts of the Upper Midwest, particularly in Eastern Montana and Western North Dakota

 • Barbecues in other areas of the Upper Midwest, and also in some parts of Southeastern Pennsylvania.

 • Hot Tamales in parts of northeastern Wisconsin, particularly in the Sheboygan area despite the fact that tamales are a completely different food item.

 • Taverns in parts of northwest Iowa and Minnesota.

 • Sloppy Janes in parts of central Minnesota.

 • Steamers in parts of Virginia, West Virginia, and Maryland.

 • Gulash (not to be confused with Goulash) in parts of the Upper Midwest, especially in areas where people of Scandinavian heritage, boasting Viking roots, are prominent.

 • Dynamites in northern Rhode Island.

 • Manwich in parts of Northern New Jersey, after the popular name brand sauce, as a distinction from the local variant also known as a "sloppy joe".


Sloppy Joes
Voor 6 broodjes

6 zachte bolletjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, gehakt
Olijfolie om in te bakken
1 pond rundergehakt
2 tl paprikapoeder
1 tl djinten (komijn)
½ tl kaneel
Peper en zout naar smaak
1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
1 el bruine suiker
70 ml ketchup
125 ml water

Fruit de knoflook en paprika tot ze zacht zijn en voeg dan het gehakt toe. Bak dit op hoog vuur bruin. Zorg dat er niet teveel gehakt in de pan zit, zodat het ook echt bakt in plaats van gaar kookt. Als er meer dan een pond wordt gebakken, loont het om het in twee pannen te bakken.
Voeg de specerijen/kruiden, tomatenpuree, suiker, ketchup en water toe en bak dit nog enkele minuten. Het moet een dikke saus worden. Voeg eventueel nog extra water toe als dat nodig is.
Snijd de broodjes open en schep er een lepel van de gehaktsaus in. Wat extra ketchup erop kan geen kwaad. Extra beleg als paprika, kaas of sla ook niet.

Oordeel van de kleine chef: Chef vond het een interessant concept en maakte er een bende van. Likte de saus van de broodjes, doopte die vervolgens in de ketchup om ook dat af te likken. De vierkante meter rondom zijn stoel was wel wat sloppy naderhand…

Geen opmerkingen: