7 maart 2011

Sla met gedroogde vijgen en walnoten


Voor het Foodblog Event van deze maand wil host Elisabeth heel graag nu al aan de lente ruiken. Groene blaadjes wil ze. En dat zijn salades in dit geval. En gezien haar blog, dat ons slank probeert te houden, moeten we ook nog iets bedenken met niet al teveel calorieën. En dat kan ik heel aardig, maar ik demonstreer dat hier gewoon niet al teveel. En wat ook een beetje het probleem is met salades van groene blaadjes, is dat de recepten vaak helemaal geen recepten zijn. Je stelt hooguit iets samen, fröbelt iets in elkaar van dingen die toch nog in de koelkast stonden. Wat olijven, een verdwaald stukje geitenkaas, plakje tomaat…. En voila, je hebt een salade gemaakt. Tja, zoiets hoef ik hier niet te vertellen, dat kunt u zelf ook wel bedenken. Er zijn trouwens genoeg uitgebreide recepten van salades waarbij de voorbereidingen liefst de avond daarvoor al beginnen, maar naar mijn idee zijn dat zeer zelden salades met groene blaadjes.

Enfin, voor de volgende salade moeten de vijgen dan toch een paar uurtjes in port wellen, zodat er nog enige illusie van koken is. Ik zou het bijna slow cooking noemen!

Sla met gedroogde vijgen en walnoten
4 personen

150 gr gemengde sla van bv rucola, bietenblad, eikenbladsla of veldsla
175 gr gedroogde vijgen
50 ml rode (tawny) port
100 gr gepelde walnoten

Dressing:
2 el balsamicoazijn
3 el walnotenolie
1 tl (grove) mosterd
½ el vloeibare honing
Zout, peper
Een flinke scheut vijgenbalsam of balsamico-vijgencrème (respectievelijk Oil&Vinegar en AH, maar de eerste is wel het lekkerste)

Snijd de vijgen in vieren en schenk de port erbij. Verhit dit kort in een pannetje of de magnetron tot de port lauw is en laat dit vervolgens een uur of twee staan, zodat de vijgen wellen in de drank. Schep het af en toe om.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan, totdat ze knapperig zijn. Kijk uit dat ze niet zwart worden. Houd ze daarna apart.
Maak de dressing door alles hiervoor door elkaar te kloppen.
Doe de sla in een kom, verdeel er de vijgen en walnoten over, en schenk de dressing erover uit. Direct serveren.

Oordeel van de kleine chef: hij haalt zijn neus op voor rauwe blaadjes, weet ook nog niet wat lente is, en hij mocht die port ook niet hebben, dus we moeten het weer zonder zijn mening stellen.

1 opmerking:

elisabethsmagazine zei

Whahaha, je hebt gelijk een salade is niet veel meer dan assembleren. Maar toch is het een hele kunst om de dressing lekker te maken. En om te zorgen dat alle blaadjes voldoende dressing hebben, anders lijkt het wel heel erg op konijnenvoer.

Dit is met die vijgen wel super lekker zeg.

Bedankt voor je bijdrage!!