12 maart 2011

Risotto met prei, dragon en kaaschips


De anijsgeur van de dragon in dit recept is een geweldige combi met de prei. Vers heb ik dit kruid nog nooit in de winkel gezien, dus ik gebruikte gedroogde, maar ik hoop het wel dit voorjaar in de tuin te kunnen zetten. Deze risotto was bij ons een instant succes en komt in ieder geval op de vaste lijst voor doordeweekse happen.

Voor de kaas zijn verschillende soorten te gebruiken. Zo gebruikt Nigel Slater in zijn originele recept parmezaan, maar ik vond belegen Goudse erg goed werken. We zijn namelijk al grootverbruikers van parmezaan en aanverwante harde kazen en het lijkt alleen maar meer te worden…

Risotto met prei, dragon en kaaschips
Voor 2 volwassenen en een dooretende peuter
Naar een recept van Nigel Slater

3 flinke stengels prei, zonder het groen, schoongemaakt gewicht 400 gram
3 el olijfolie
1 opgehoopte tl gedroogde dragon
300 gram risotto
Anderhalf glas droge, witte wijn
1 liter tuinkruidenbouillon van tabletten
2 el roomboter
5 el pittige Goudse kaas (of 2 el per persoon)

Snijd de prei over de lengte door, zodat ze makkelijk zijn te wassen, en snijd ze daarna in zeer dunne halve ringetjes.
In een grote kookpan de olie verhitten en de prei hierin 10 minuten zachtjes bakken, zodat het zacht wordt, maar niet kleurt.
Voeg de dragon en de rijst toe, schep het erdoor en giet de wijn erbij. Laat het niet teveel droogkoken, dus giet er ook snel een flinke scheut bouillon erbij. De komende twintig minuten moet er nu af en toe worden geroerd en een scheut bouillon worden toegevoegd. Als de bouillon bijna is opgenomen, kan de volgende scheut erbij. Nu zijn er hele handleidingen over risotto koken en veel dingen vind ik overdreven, maar als je de bouillon er steeds bij blijft gieten en je blijft met liefde roeren, dan komt dat allemaal heus wel goed. Wel erop letten dat je aan het einde niet met teveel vocht in de pan blijft zitten, dus anticiperen op het juiste moment dat de rijst het zelf wel verder afmaakt en dan geen bouillon meer toevoegen. Ook het blijven roeren is belangrijk.
Als de rijst gaar is, de boter erin laten smelten en omscheppen.
Ondertussen in de laatste 5 minuten een koekenpan verhitten en daarin per persoon 2 el geraspte kaas in een hoopje in de pan scheppen. Druk het hoopje een beetje plat zodat het een dun koekje wordt. Gebruik eventueel een kookring om mooie rondjes te krijgen. Waar heb je dat spul anders voor in de keukenla liggen? Laat de kaas zachtjes bakken op niet te hoog vuur, zodat het een korstje krijgt. Draai ze dan voorzichtig om en bak de andere kant ook.
Serveer de chips bij de risotto. Ik strooide er nog wat peterselie overheen.

Oordeel van de kleine chef: goedgekeurd! Er moest voor meneer nog wel extra geraspte kaas over natuurlijk.

Geen opmerkingen: