Iedereen
die op dieet is, klik dit weg! Snel!
Krenten
met specerijen en suiker, in een bladerdeegjasje, en dan besmeerd met een
stiltonboter waar Pedro Ximénez sherry in is verwerkt… Laat dat even rustig op u
inwerken. Krenten, suiker en stilton.
Hartige
gerechten gecombineerd met een beetje zoet zijn wel bekend. We eten ketchup en chutney
bij ons vlees, we leggen een plak appel op de bloedworst (nou ja, er zijn er
nog maar weinig die dat doen), we rollen een plakje spek om een gedroogde pruim
en roeren rozijnen of ander gedroogd fruit door de couscous. Sommige kennen
misschien makreel met kruisbessen, runderstoofpot met een blokje pure chocolade
of zalm met een ‘glazuur’ van maple syrup. Maar zoete gerechten met een hartige
toets worden al wat raarder. Waar we inmiddels wel gewend zijn aan chocolade of
caramel met zeezout of een krentenbol met oude kaas, vinden we roquefort op een
stukje peperkoek nog wel wat exotisch. En bacon jam haalt hier de schappen ook
nog niet (“Bonne Maman Confiture du Porc? Waarom ook niet?) En dan deze Eccles
cakes, die op zichzelf ronduit zoet zijn, besmeerd met een pittige kaas? De
kaas is hier zelfs nog mild, maar pure stilton combineert ook verrassend goed
met de suiker.
Eccles
cakes zijn dikke koekjes, gevuld met een kruidige en zoete krentenvulling,
welke sinds 1793 worden gemaakt in het Engelse dorp Eccles, wat tegenwoordig
allang is opgeslokt door Salford, Manchester. Het wordt eigenlijk eerder als
dessert op tafel gezet, en het recept hieronder van Heston Blumenthal was ook
bedoeld als dessert met kaas, maar met sla erbij vond ik het toch een zeer
acceptabel lichte hoofdmaaltijd. Het zou namelijk omgekeerd een belachelijk
zwaar dessert zijn! Trouwens, als voorgerecht of hapje durf ik dit ook wel te
geven.
Heston
doet wat azijn in zijn Eccles, wat goed werkt vanwege de combinatie met de
potted Stilton, maar mocht je alleen de Eccles willen maken, als zoet hapje,
dan zou je de azijn beter vervangen met wat rasp van een citroen of zelfs wat
sucade. Nootmuskaat wordt ook wel gebruikt in plaats van de piment. Maar ik heb
dit keer eens helemaal niets veranderd aan een recept en dat zal ik de volgende
keer ook niet doen. Een unicum hoor!
O
ja, nog een tip misschien – ik heb een hekel aan recepten zoals deze waarvoor
je 50 gram mascarpone nodig hebt, terwijl er 250 gram in het kuipje zit. Nu was
de kaas hier toch echt onmisbaar, dus wat moet je nu weer met dat restant? Een
lik mascarpone is briljant om een risotto op het eind mee romig te roeren. Of je
maakt er een toetje van, smeer het als boter
op brood met jam erop, maak er scones bij, fruitsoep, of smeer het als basis op
een pizzabodem in plaats van tomatensaus.
Eccles cakes met potted Stilton
Voor de Eccles cakes (16 stuks)
100
gr ongezouten roomboter
150
gr suiker
200
gr krenten
25
gr (=25 ml) rode wijnazijn
5
gr pimentpoeder (allspice - 1 afgestreken tl)
500
gr of 16 plakjes goed bladerdeeg (niet van margarine gemaakt, maar van
roomboter)
1
ei, losgeklopt met 1 el melk
Voor
de potted Stilton
100
gr Stilton, op kamertemperatuur
50
gr mascarpone
75
gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
½
tl zout (Britten gebruiken grote theelepels!)
30
gr Pedro Ximénez sherry (een bijna likeurachtige sherry – beslist nodig)
½
tl sherry-azijn (nou ja, die rode wijnazijn kan hier natuurlijk ook wel wanneer
je sherry-azijn niet hebt staan!)
Voor
de cakes: smelt de boter in een pan, voeg de suiker toe en verhit het totdat
het borrelt. Haal dan van het vuur en voeg de krenten, azijn en piment toe. Laat
het volledig afkoelen. In de koelkast zal de boter ook weer stollen. Vorm er
daarna 16 balletjes van die je in een bak of op een plaat kort in de vriezer laat
bevriezen. Een uurtje in de vriezer is voldoende; het gaat erom dat je de massa
straks zonder lekken kan vormen in het deeg. Ik vroeg me aanvankelijk af of dit
nou allemaal nodig was, maar de vulling is vrij nat, dus ja, het werkt goed.
Heston
rolt zijn blok bladerdeeg uit, maar ik gebruik kant en klare plakken uit de
vriezer. Steek daar met een ring van ongeveer 9 cm breed (niet kleiner, maar groter
kan prima) rondjes uit. Wanneer je geen ring hebt, gebruik dan een glas of
kommetje als vorm en snijd er met een mes langs. Bestrijk deze rondjes met het
los geklopte ei en bewaar de rest ervan voor straks.
Plaats
nu in het midden van elk deegrondje een krentenballetje. Vouw het deeg dicht
als een halve maan, en druk de randen dicht.
Vouw de hoeken van de maan over de naad heen en druk dit ook dicht.
Draai
het balletje om en druk het voorzichtig plat met je vlakke hand. Maak er
tenslotte met een mes twee of drie sneetjes in. Heston zet ze nu nog 30 minuten
in de vriezer, maar de reden daarvoor ontgaat mij. Hoe dan ook, verwarm de oven
voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Bestrijk de cakes met het ei en bak
ze daarna gedurende 20 tot 25 minuten mooi goudbruin.
Terwijl
die krenten stonden af te koelen had u vast de handen vrij voor de potted
stilton: doe de stilton, mascarpone, boter en zout in een keukenmachine en maal
het tot het gemengd is. Wanneer alles op kamertemperatuur en in stukjes gesneden
is, lukt het vast ook wel met een gewone handmixer.
Verwarm
dan de sherry, 55 ml koud water en de azijn in een pannetje tot het warm
is, maar niet kookt, en giet dit in kleine beetjes bij het kaasmengsel. Het had
bij mij nog heel wat moeite om te mengen, maar met de mixer lukte het
uiteindelijk goed. Giet het mengsel nu in kleine eenpersoons bakjes of in een
enkele schaal en laat het nog minimaal een uur in de koelkast opstijven. Het
wordt dan weer hard als boter.
Haal
de stilton er tien minuten voor het serveren uit. Serveer het bij de warme of
afgekoelde Eccles Cakes. Ik at ze afgekoeld met sla erbij met een flink zure
dressing voor een balans met al dat zoet.
Het
smaakpanel had geen oordeel. Meneer en ik gaven ze daar ook weinig ruimte toe
en hielden alles voor onszelf, maar ze waren ook tevreden met hun stokbroodje.
2 opmerkingen:
Ik weet zeker: als ik in het proefpanel gezeten had, had ik deze eccles cakes gé-wél-dig gevonden *kwijl*
En met 200 gr overgebleven mascarpone heb ik ook helemaal geen moeite ;-)
:D ik heb ook geen moeite met mascarpone Nell! Dat past toch overal bij...?
Een reactie posten