Ik
noemde freekeh laatst al bij de nieuwe producten die ik had getest. Freekeh is
tarwe die wordt geoogst wanneer de korrel nog groen is. Het stro en het kaf
wordt er vervolgens afgebrand, wat het graan een rokerig smaakje geeft. De
korrels verbranden hierbij niet, maar worden wel geroosterd. Qua structuur
deden de korrels mij erg denken aan zilvervliesrijst, maar dan met een
interessantere smaak. Het kan worden gebruikt voor alles waar je anders rijst,
quinoa of aanverwante producten voor zou gebruiken.
Ik
proefde Artisan Freekeh, dat sinds kort bij de AH te koop is voor 2,19 euro.
Salade
van freekeh, geroosterde druiven en paprika-labneh
200
gr freekeh
500
gr blauwe druiven
1
tl olijfolie
2
tl rozemarijn of tijm
130
gr kikkererwten (bv van een klein blikje van 200 gr (130 gr uitlekgewicht))
75
gr hazelnoten
1
tl tijm
paar
handen rucola
olie
en azijn
Nodig
voor de paprika-labneh:
voor
500ml labneh:
1
geroosterde paprika (uit pot) (80-100 gr)
1
el vers citroensap
½
el honing
zout
1
liter dikke yoghurt (bv Griekse yoghurt, maar er is ook Turkse yoghurt met 3%
vet die niet onderdoet voor de 10% yoghurt)
Begin
met de labneh, die moet je namelijk 1 a 2 dagen laten uitlekken. Doe een
kaasdoek of fijngeweven theedoek zonder wasgeurtjes in een enkele laag in een
vergiet of zeef. Zet dat op een kom. Schep de yoghurt op het doek en vouw het
dicht. Zet dit minimaal 24 uur (of nog beter 48 uur) in de koelkast weg. Je
houdt dan een dikke yoghurt over die smeerbaar is als dikke
roomkaas.
Pureer
de paprika helemaal fijn met het citroensap, honing en zout. Roer dat door de
labneh.
Rooster de druiven: leg de druiven in een enkele laag in een
ovenschaal en schep ze om met de olie en rozemarijn of tijm. Gebruik niet meer
dan een theelepeltje olie; het lijkt niet veel, maar vette druiven zijn niet
lekker. Bak ze ongeveer 40 minuten op 220 graden (200 graden hetelucht). Ze moeten
dan iets kleiner en gerimpeld zijn en in de schaal ligt wat druivensap. Laat ze
afkoelen en gebruik ze op kamertemperatuur.
Kook
de freekeh gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het goed
uitlekken.
Rooster
de hazelnoten even in een hete, droge koekenpan.
Schep
nu alle ingrediënten door elkaar en serveer direct. Wanneer je het van tevoren wilt maken, voeg je de rucola pas vlak voor het serveren toe, anders wordt de sla slap.
1 opmerking:
Mmmmmm, klinkt geweldig!
Een reactie posten