9 januari 2015

Eton Mess aardbeienijs


Onze jongste dochter wilde al sinds het voorjaar aardbeienijs maken, maar vanwege voor mij compleet onverklaarbare redenen kwam dat er maar niet van. Daarna werd het herfst en was het seizoen voorlopig voorbij voor verse aardbeien. “Ze liggen nog wel in de supermarkt, hoor!” zei dochter Zo verontwaardigd, en ze sloeg mijn woorden als ‘oneetbaar’ en ‘smakeloos’ compleet in de wind. Maar op een goede dag was mevrouw mee naar de Lidl en daar vielen onze ogen op een grote zak diepvries aardbeien. “Lieverd, vanavond eten we aardbeienijs en die ga jij maken!” Zo gezegd, zo gedaan.

Maar tijdens de bereiding viel mijn oog op de eiwitten die over waren gebleven. Geen probleem. Eiwitten=meringue. Maar wacht eens… Aardbeien? Meringue? Eton Mess! En zo is het allemaal gekomen. De drie kinderen hadden een gelukkige avond.

Eton Mess aardbeienijs

400 ml volle melk
100 gr suiker
1 vanillestokje
snufje zout
3 eierdooiers
ongeveer 600 gr schoongemaakte aardbeien (diepvries is nu in de winter ideaal!)
eventueel een kneep vers citroensap
50 gr poedersuiker

Verder nodig:
* een ijsmachine!
* een portie meringue schuimpjes, zoals de nopjes in dit recept. De drie eiwitten die je overhoudt van het ijs zijn precies goed (je gebruikt 3 eiwitten met 150 gram suiker). Je kunt trouwens ook een dunne meringueplak maken door alles uit te strijken over een grote bakplaat. Die plaat breek je na het bakken in scherven.
* en een bus slagroom


Snijd het vanillestokje in de lengte door en doe het samen met de melk, suiker en zout in een niet te kleine pan. Verhit de melk en laat het net niet koken. Laat het mengsel ongeveer tien minuten trekken. Haal daarna het vanillestokje eruit, schraap de merg eruit en voeg dat toe aan de pan. Het stokje zelf kan weg.

Ondertussen de dooiers losroeren in een (meng)kom. Voeg hier met een heel klein straaltje, en heel langzaam de hete melk aan toe, terwijl je continu roert met een garde. Niet teveel melk in één keer toevoegen, want dan zit je met roerei. Wanneer zeker de helft van de melk is overgegoten, kan de inhoud van de mengkom in de pan worden terug gegoten. Zet de pan terug op het fornuis, op de laagste vlam/stand. Blijf voordurend roeren en laat de melk langzaam binden. Dat kan wel tien minuten duren. Het is ook mogelijk om een mixer te gebruiken. Door de snellere afkoeling kan het vuur iets hoger, waardoor het ei sneller stolt. Wanneer je een lepel in de melk doopt, een vinger over de bolle kant haalt en de streep zich niet meer vult, is de vla voldoende gebonden. Laat het nu helemaal afkoelen. Zet het daarna ook in de koelkast om door en door koud te laten worden.
Maak ondertussen de aardbeiensaus: blender de (ontdooide) aardbeien helemaal glad. Stort de moes in een fijne zeef om de pitjes eruit te halen en voeg de poedersuiker (en eventueel het citroensap) toe aan de saus. Je zult ongeveer een halve liter sap hebben. Voeg 300 ml van dit sap toe aan de vla, roer goed door en koel het weer. De rest van het sap zet je afgedekt weg in de koelkast.

Wanneer de vla helemaal koud is, kan je het ijs maken met een ijsmachine. Timing vind ik altijd erg handig. Het ijs is het lekkerst wanneer het vers gedraaid is en wanneer het maar net klaar is. In mijn geval is het ijs heerlijk zacht, maar bevroren, wanneer ik het nog ongeveer twee a drie uur na het draaien in de ijsmachine wegzet in de vriezer. Als je het langer laat bevriezen is het ook nog lekker, maar het zal dan ook even moeten acclimatiseren op het aanrecht, omdat het anders te hard is.

Serveer het ijs met de meringue, resterende aardbeiensaus en een toef slagroom.
3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mmmm!
Maar: vanillestokje weggooien? Maak het schoon, laat het drogen en steek het in een potje suiker voor eigen vanillesuiker. Of in een klein flesje wodka, te gebruiken als vanille-extract. :-)

Fijn weekend!
Lia

Eerst Koken zei

Ja, ik bewaar absoluut vanillestokjes in wodka, maar dat zijn nieuwe stokjes. Je hebt vast gekijk hoor, maar ik heb altijd het idee dat stokjes die in de melk hebben gelegen nooit meer helemaal schoon worden en dan toch wat ranzig worden?

Anoniem zei

Eh, ja, daar zeg je zoiets... Kijk, daar dacht ik dan weer niet aan.

Lia