12 januari 2015

8 Nieuwe producten getest

De afgelopen tijd ontving ik van producenten weer van alles, met de vraag of Eerst Koken wilde proeven. En zolang de producent in kwestie niet Maggi of Knorr heet, wil ik dat wel. Een aantal producten verdienen inderdaad wat meer aandacht. Het volgende beviel goed:


Freekeh – wordt in de markt gezet als de nieuwe quinoa. Het gaat om tarwe die wordt geoogst wanneer de korrel nog groen is. Het stro en het kaf wordt er vervolgens afgebrand, wat het graan een rokerig smaakje geeft. De korrels verbranden hierbij niet, maar worden wel geroosterd. Ik zal er binnenkort een recept voor plaatsen. Ik proefde Artisan Freekeh, dat sinds kort bij de AH te koop is voor 2,19 euro.

Lee Kum Kee (foto boven) – We hebben dan wel Chinese restaurants, maar in de praktijk zijn die eerder Indonesisch dan Chinees. De ware Chinese keuken is nog niet zo bekend bij ons. China’s grootste merk in sauzen is nu ook bij veel AH’s te koop. Op het gevaar af het Chinese equivalent van Knorr te promoten, moet ik toegeven dat we het ons goed hebben laten smaken. Afgezien van maaltijdsauzen hebben ze ook de gewone smaakmakers zoals hoisin- en oestersaus. Ik heb inmiddels zelf ook wat van hun producten aangeschaft.

Cowunder – de nieuwste loot aan de stam van bedrijven die alleen online kwalitatief goed vlees verkopen heet Cowunder en ze specialiseren zich in Australisch vlees dat aan het stuk worden verkocht. En dan moet je inderdaad denken aan stukken vlees van 2 a 3 kilo, wat je zelf in plakken moet snijden. Je mag je afvragen of je nu werkelijk vlees van de andere kant van de wereld moet halen, terwijl je in eigen land ook zat goede initiatieven hebt, zoals ‘Koop een Koe’, maar wanneer ik mij beperk tot de kwaliteit, kan ik beamen dat het erg fijn vlees was.

Visculinair kookboek – Het Nederlands Visbureau weet dat veel Nederlanders een beetje huiverig zijn om verse vis te bereiden. We eten het wel, maar dan het liefste in een makkelijke vorm, zonder enge graten enzo. Zalm en tonijn in blik, gerookte zalm en kibbeling. Dat soort werk. Ze hebben daarom een boek met visrecepten uitgegeven, dat ook nog eens heel aardig de verschillende soorten vis uitbeeld. Het is verkrijgbaar bij viswinkels en viskramen voor 8,95.
De Kleinste Soepfabriek – de meest sympathieke soep van Nederland, maar ook een beetje prijzig. Nieuw is de soep natuurlijk niet. Wel hun nieuwste product Puur Pannenkoek en dat zijn pannenkoekmixen met iets extra’s: puur spelt, spelt met speculaas, appel/kaneel en cranberry/sinaasappel. Ik heb de spelt met speculaas geproefd en vond het een lekker flensje. Ik voegde wel een ei toe aan de mix. Ik ben niet van de kant-en-klare mixen, maar goed… het was lekker. Nog niet gesignaleerd in de supermarkt, maar wel op hun website Puur Pannenkoek en sommige eco-winkels.


Rabarcello – laatst bij die Bonduelle kookwedstrijd kreeg ik van de heren van Mister Kitchen een fles van hun rabarcello mee. Het gaat om het zusje van de bekende Italiaanse likeur limoncello, maar dan gemaakt van rabarber. Het heeft inderdaad een heerlijke, goede smaak van rabarber.Hooghoudt Jenever bewerkt zijn jenevers tegenwoordig met smaakjes en dat zou ik ook doen, want de verkoop van gewone jenever is al jaren aan het dalen. Ten onrechte trouwens, want een gewone jenever is erg fijn.
Vorig jaar ontving ik al een fles met een smaakje die mij minder beviel omdat ik niet zo van zoet houd (die bruine rechts), maar de ‘Rijke Jenever No 67’ viel wel goed. Het doet erg denken aan de bekendere wodka met smaak. Nummer 67 bevat cranberry, grapefruit, citroengras, oranjeschil en gember.


Tenslotte: tomaten. Die kunnen in Nederland bedroevend slecht zijn, maar er zijn heus goede soorten te krijgen. De geproefde ‘Droomtomaten’ zijn zoet, geurig en uitstekend voor salades. Ze zijn alleen te koop bij groentespeciaalzaken. 
Geen opmerkingen: