25 november 2016

Appelroosjes van bladerdeeg


Je ziet deze rozen ineens overal opduiken op het internet. Zelfs de Allerhande had er een stukje aan gewijd. Nou, dan weet je het wel: de appelroos is bijna 'mainstream'. Hoe dan ook, een fröbelwerkje is het wel een beetje. Niet echt moeilijk, maar je moet er even voor gaan zitten.





Appelroosjes van bladerdeeg
recept voor 6 a 7 stuks
                              
6 of 7 vierkantjes bladerdeeg uit de diepvries
2 rode appels (niet te groot)
sap van een citroen
6 el abrikozenjam of een andere gladde jam. Ik gebruikte creme d’ipomee (een soort dolce de leche van zoete aardappel! De AH heeft het nu ook - foto boven) Maar gebruik het liefste iets zonder grote stukjes
poedersuiker om te bestuiven
ook nodig: een muffin bakvorm

Laat het bladerdeeg ontdooien.
Vul een kom half met water (een halve liter ongeveer) en doe het citroensap erbij. Hierin leg je zo de appelschijfjes zodat ze niet bruin kleuren.

Snijd de appel doormidden, haal het klokhuis eruit en snij de halve appels dan in dunne plakjes. Laat de schil eraan! Leg de appel in het citroen-water. Zet de bak met appels in de magnetron en laat ze op vol vermogen 3 minuten warm worden. Het is de bedoeling dat de plakjes plooibaar worden, want anders zouden ze breken bij het oprollen van het deeg straks. Test ze even: breken ze als je ze iets buigt? Zet ze dan nog een minuut terug in de magnetron.

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Laat de appels uitlekken en zet alles klaar.


Snijd een plak bladerdeeg doormidden en plak de helften met een beetje water aan elkaar.


Bestrijk het deeg met wat jam (desnoods iets verwarmd om het vloeibaarder te maken).


Leg over de bovenhelft overlappende appelplakjes, zoals op de foto.


Vouw de onderkant eroverheen.


Rol het deeg voorzichtig op. Zorg dat de appelplakjes erin blijven.




Zet de roos in een ingevette muffinplaat en maak de andere rozen net zo.

Bak de rozen 40 tot 45 minuten. Ze moeten vrij lang in de oven omdat de kern anders niet gaar wordt, maar mogelijk moet je de rozen na een half uur afdekken met aluminiumfolie omdat de ‘bloemblaadjes’ anders te donker kleuren of zelfs verbranden.


Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen. Bestuif ze dan met poedersuiker en serveer.



1 opmerking:

Inostrate zei

Mooie foto's en goede uitleg!