24 mei 2020

Tomatensalade met dillecrème en pijnboompitten


Het kookboek Leafs stond al een tijdje in de kast (het is van 2017), maar opeens staan meerdere recepten op mijn to-do-lijstje. Het boek, dat als ondertitel ‘vegetarische recepten uit de moestuin’ heeft, is onderverdeeld in 4 seizoenen, waarna in elk hoofdstuk wordt ingegaan op de groente die dan beschikbaar is. 

Alle recepten komen erg puur en licht op mij over. Dit recept komt duidelijk uit het hoofdstuk Zomer en wordt in het boek eigenlijk met dunne rettich of wortel gemaakt (het heet dan ook opeens ‘carpaccio’), maar ik had zin in tomaten.


Op deze website kan je het boek inkijken. 

Tomatensalade met dillecrème en pijnboompitten
bron: het kookboek Leafs van Carola Kanter

voor de dressing:
100 gr Griekse yoghurt (10% vet)
1 el mayonaise
3 el dille, gehakt + wat extra takjes voor het garneren
1 teen knoflook, heel fijn gehakt
sap van een citroen, naar smaak
zout en peper naar smaak

verder nodig:
4 of 5 grote (rijpe!) tomaten (Coeur de Boeuf is fantastisch, maar die kon ik niet vinden)
25 gr pijnboompitjes
wat parmezaan of een andere (vegetarische) harde kaas, in schilfers (schaven met een dunschiller!)
beetje olijfolie

Meng voor de dressing alles door elkaar en breng het op smaak met zout, peper en citroensap: begin met een eetlepel en kijk of het nog wat frisser mag.

Snijd de tomaten in dunne plakken en leg deze op een schaal. Verdeel de dressing erover. Garneer met de extra takjes dille, kaas en pijnboompitten. Druppel er wat olijfolie overheen. 


Geen opmerkingen: