31 mei 2020

Bieslook-knoflooksoep met nootmuskaatroom


Nog een soep uit het boek Leafs, waar ik de vorige keer ook al uit kookte. Het waren notabene de kinderen die vroegen of ik de soep nog eens maakte, en dat moest ook wel, want ik kon er de eerste keer onmogelijk een fatsoenlijke foto van maken: de soep is felgroen, maar zodra je de slagroom erop schept, verdeelt deze zich over de soep en je ziet alleen nog maar wit. Bij deze dus een actiefoto.

De soep, eerder een bouillon eigenlijk, is vrij subtiel en staat in het boek bij de zomerrecepten. Ik begrijp waarom! Maar het zou ook zomaar een typisch lentereceptje kunnen zijn.

Bieslook-knoflooksoep met nootmuskaatroom
bron: gebaseerd op een recept uit Leafs van Carola de Kanter

3 grote tenen knoflook, in plakjes
½ supermarkt-plant bieslook (zo'n 50 gr), gehakt + beetje voor de garnering
optioneel: 5 blaadjes lavas (maggiplant) – ik liet het weg
een scheutje olijfolie
1 liter groente- of tuinkruidenbouillon
1 groot (liefst vers) laurierblad
200 ml slagroom
vers geraspte nootmuskaat

Verhit een scheutje olie in een kookpan en fruit daarin kort, op laag vuur, de knoflookplakjes en bieslook (en eventueel de lavas). Laat het niet kleuren. Voeg daarna de hete bouillon en laurier toe en laat de soep rustig een kwartier koken. Haal dan de laurier eruit en pureer de soep met een staafmixer (of blender). Je kunt de soep ook prima voorbereiden tot dit punt. Laat het dan afkoelen en ga pas verder als je de soep gaat eten.

Klop de slagroom lobbig (niet stijf dus). Verhit de soep weer als je die hebt laten afkoelen. Serveer de soep in kommetjes met daarin een schep van de slagroom en daarop wat vers geraspte nootmuskaat en wat extra bieslook. Een bieslookbloemetje is ook leuk, als je het in de tuin hebt staan.
Geen opmerkingen: