26 november 2010

Pollo alla Cacciatora - Kip van de Jager


Sommige zaken laten zich erg moeilijk fotograferen. Dit gerecht is daar eentje van en alle andere stoofpotten zijn ook een drama. Van de foto ga je waarschijnlijk niet direct watertanden, maar toch is het een fantastisch recept. Echt iets voor koudere dagen en wij aten er dan ook zuurkoolstamppot bij.

Het recept is van de hand van Jamie Oliver en komt uit zijn boek Jamie’s Italy, maar ik heb het op een paar punten aangepast. Bijvoorbeeld omdat meneer Marsepein maar matig enthousiast wordt van botjes in zijn vlees. Geen sappige kippenpoten dus, maar de veel saaiere kipfilet. Geeft wel weer als voordeel dat je dat gesodemieter met dat afkluiven niet hebt aan tafel. Tegenwoordig koop je wel ontbeende kippendijen en die zijn ook erg lekker.

Pollo alla Cacciatora - Kip van de Jager
4 personen

800 gr ontbeende kippendijen of kipfilet
zout en peper
8 laurierblaadjes
2 takjes rozemarijn, of 2 tl gedroogde
3 tenen knoflook
250 - 300 ml soepele rode wijn, bv Chianti
bloem
olijfolie
6 ansjovisfilets, fijngehakt
een flinke hand ontpitte zwarte olijven, van goede kwaliteit uiteraard
2 blikken tomaatstukjes (2 x 400 gr)

Snijd de kippendijen elk in 3 of 4 stukken. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in een schaal. Voeg de laurier, rozemarijn en 1 uitgeperste teen knoflook toe, en schenk de wijn erbij. Laat dit minimaal 1 uur in de koelkast marineren, maar enkele uren zijn nog beter.

Haal dan de kip uit de marinade en droog de stukken goed af. Bestrooi met bloem en bak ze rondom bruin in de olie in een braadpan (of gebruik hiervoor even een anti-aanbak-koekenpan). Haal de kip uit de pan en houd apart.

Hak de andere 2 tenen knoflook en fruit die heel zachtjes een minuut lang in dezelfde pan als van de kip. Voeg dan de ansjovis, olijven en tomaatstukjes toe. Leg de kip erbij en voeg de marinade toe. Schep goed door. Breng aan de kook, zonder deksel erop, temper het vuur en laat dit 1 uur zachtjes pruttelen. Desnoods wat water toevoegen aan het einde. Verwijder voor het eten de laurier en het takje rozemarijn.

De combi met zuurkool was een groot succes.

Oordeel van de kleine chef: hij was diep verontwaardigd dat er geen rookworst bij zijn stamppot zat en weigerde alles. In plaats daarvan at hij een banaan…


Geen opmerkingen: