14 maart 2011

Tarte Tatin met Banaan


Ik zag dat ik vorig jaar al over een Tarte Tatin had geschreven, maar dat was er eentje met sjalotten. En al verdient de echte Tatin met appel het dubbel en dwars om uitgebreid beschreven te worden, ook vandaag gaat dat niet lukken. Deze Tarte Tatin met banaan is ook super en verdient een plek als dessert of gewoon als taart bij de thee. Die met appel komt zeker nog wel eens…

Tarte Tatin met Banaan

110 gr koude roomboter + 50 gr voor het invetten
225 gr bloem
25 gr honing
Mespunt zout
1 ei + 1 eidooier (M) (het eiwit wordt niet gebruikt)
4 bananen, niet te rijp en niet te groen
150 gr suiker


Doe de 110 gram boter met de bloem, honing en zout in een keukenmachine (met het sikkelmes) en hak dit tot een mengsel dat op griesmeel lijkt. Doe het over in een andere kom en kneed het ei en de dooier er kort doorheen. Het moet een soepel, niet plakkend deeg worden, dat zich makkelijk tot een bal vormt. Als het te droog is, nog 1 el water toevoegen. Als het te nat is, nog wat bloem toevoegen. Bewerk het niet te lang!
Verpak de bal deeg in plastic folie en leg dit minimaal een half uur in de koelkast.
nb. Als het deeg met de hand wordt gemaakt, snijd dan de ijskoude boter eerst helemaal klein en zorg ervoor dat je zo kort mogelijk mengt. De boter moet niet helemaal door de bloem worden gemengd, zodat het een beetje schilferig als bladerdeeg bakt. Volledig gemengd deeg zal taaier zijn.

Vet een bakvorm van ongeveer 24 cm in met de resterende 50 gram boter. Dit is veel, het wordt een dikke laag boter! En een springvorm werkt niet, want de karamel zal eruit lopen. Gebruik dus een dichte vorm.
Verwarm de oven op 175 graden (hetelucht: 155 graden).

Maak karamel door de suiker en 3 eetlepels water in een steelpannetje te verhitten. Houd het vuur laag, zeker als de suiker al wat bruiner begint te worden en roer niet. Na een paar minuten vormen zich een soort harde bellen op de oppervlakte. Nog een paar minuten later zal de suiker bruin worden. Blijf er nu bij; 20 seconden te laat en je zit met donkerbruine karamel en die is bitter. Haal de pan van het vuur zodra de karamel mooi goudbruin is en giet de karamel op de boter in de ovenvorm.

Pel de bananen en snijd ze doormidden. Snijd dan 7 van de 8 helften ook in de lengte nog eens door. Van de laatste helft snijd je dikke plakjes waarmee je de gaten in de taart kan opvullen. Leg de bananen als de spaken van een wiel en met het snijvlak naar beneden op de karamel en vul het midden en lege plekken op met de plakjes.

Rol het deeg uit tot een grote lap en leg die over de vorm heen. Snijd overtollig deeg aan de randen weg en stop het deeg een beetje in aan de randen. Maak een gaatje in het midden, zodat stoom erdoor kan ontsnappen.

Bak de taart 40 minuten in de oven. Leg dan een grote schaal over de vorm heen en draai alles voorzichtig om, om de taart te storten.
Serveer hem warm of koud en als dessert past een bolletje (bananen, kokos of gember) ijs er goed bij. Slagroom of mascarpone is ook niet verkeerd, maar gewoon 'kaal' gaat ook uitstekend.

Oordeel van de kleine chef: chef had koorts en wilde wel een stukje, maar at hem toch niet op. Is wel gek op banaan.

5 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Wouw, wat ziet deze tarte tartin er heerlijk uit!

I. zei

Wat een superleuke blog :)
Heb immiddels alsweer 10 dingen aan mijn moet-ik-een-keer-bakken-lijst toegevoegd
Je komt in mijn volg-lijst ;)

groetjes I.

vega judit zei

ik ga het nu maken !

vega judit zei

Bedankt voor het recept!! Het is goed gelukt.

Ik heb trouwens iets toegevoegd: een paar bolletjes fijngesneden stemgember en een beetje gembersiroop over de bananen. heeeeeeerlijk !
Vanaf nu volg ik je op facebook.

Marsepein zei

O ja, gember zal het vast goed doen, dat geloof ik graag. Het stond hier vanavond ook op tafel.
Dank je!