10 april 2011

Auberginesalade



De lente is begonnen en we hadden opeens zin in zomerse hapjes. Tapas, antipasti, salades en gemarineerde groenten. Glas wijn erbij en je zou zweren dat het midden augustus was. Op de foto staat mijn verzameling van die avond: Turks brood, auberginesalade, gegrilde paprika met een scheutje olijfolie en kappertjes, half gedroogde tomaatjes en olijven, een puntje warme, gebakken polenta en een punt gebakken ricotta.
Het kan allemaal zo moeilijk als je zelf wilt. Alles op mijn bord was zelfgemaakt, maar veel is te vervangen door kant en klare producten, want er zijn vast mensen die liever in de zon zitten dan in de keuken staan. Kan het mij haast niet voorstellen, maar ik sta er voor open… In dat geval kan de paprika worden vervangen door gegrilde paprika uit een pot, schep kant en klare tapenade in een leuk schaaltje, maak een bordje met wat Italiaanse vleeswaren en een ander met plakjes kaas, gescheurde mozzarella van goede kwaliteit, flinters parmezaan, een stukje blauwe kaas. Steek er een paar blaadjes verse basilicum tussen voor het oog. Wie een beetje doorwerkt, kan binnen het half uur weer de tuin in.

De polenta is wel altijd een fijn gerecht om een bord hapjes omheen te bouwen. Het gaat briljant samen met salades die flink op smaak zijn, zoals zure salsa’s van paprika en kappertjes of deze auberginesalade. Ik maak binnen 15 minuten de pap, en smeer deze uit in een kleine koude koekenpan. De polenta stijft erg snel op en na 10 minuten draai ik hem om op een plank en verhit de lege pan. De plak polenta schuif ik daarna met wat olie terug in de pan en geef hem op hoog vuur een knapperig korstje aan beide zijden. Breng de pap wel goed op smaak met zout of een handje parmezaan, of kruiden zoals tijm en rozemarijn, want kale polenta is vreselijk saai. Maar als drager voor andere smaken is het heerlijk. En deze salade doet het er dus goed bij:

Auberginesalade
2 personen

1 flinke aubergine
olie om in te bakken plus 3 el olijfolie voor de dressing
2 el balsamicoazijn
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 ansjovisfilet, zeer fijn gesneden
2 el verse platte peterselie
Zout, peper

Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de aubergine op middelhoog vuur gaar en een beetje bruin. Of gebruik een grillpan voor mooie streepjes. Aubergine zuigt enorm veel olie op, dus laat je niet verleiden om steeds weer meer toe te voegen. Met het eerste scheutje lukt het ook wel.

Ondertussen in een grote kom de andere ingrediënten mengen. Druk de ansjovis met de bolle kant van een lepel fijn in de kom. Voeg de hete aubergine toe en meng de groente door de dressing. Laat afkoelen, maar serveer het op kamertemperatuur.

Oordeel van de kleine chef: Chef had zijn eigen hoek op tafel met schaaltjes en mocht zijn eigen tapas-boterham samenstellen. Hij besmeerde zijn Turks brood, strooide kwistig met parmezaan en haalde alle plakjes vleeswaren naar zich toe. Hij genoot erg van het ‘zelluf doen’. Een goed plan. De dag erna probeerden we dit principe nog eens met een rijsttafel: schaaltjes kroepoek, augurk, seroendeng, een gebakken eitje… Gezelligheid ten top! Maar helaas, meneer trapte er niet in. Hij lust nog steeds geen nasi. En dat terwijl deze nasi zo tam was, dat een Indonesische moeder zich wild zou generen.


Geen opmerkingen: