6 april 2011

Tomatentaartje met geitenkaas


Een van Engeland’s populairste tv-koks, Delia Smith, werd ooit geparodieerd door een Brits tv-programma met een Delia die uitlegde hoe je water kookt. Het is waar dat zij haar recepten wel erg stapsgewijs doorloopt en het is dan ook haast niet mogelijk om een Delia-recept te laten mislukken. De tomatentaart hieronder is van haar en ik maak het al jaren. Soms komt het als voorgerecht op tafel, zoals hier op de foto, en soms maak ik het als doordeweekse hoofdmaaltijd. Ik doe dan geen moeite om de bladerdeegplakjes om te vormen tot iets anders en maak gewoon vierkante taartjes. En rucola moet speciaal zijn uitgevonden om bij dit taartje te worden gegeten!

Tomatentaartjes met geitenkaas
Bron: Delia Smith
voorgerecht voor 4 personen

2 plakjes bladerdeeg (diepvries)
3 kleine tomaten
60 gr zachte geitenkaas
1 teen knoflook, geperst (ik laat deze ook wel eens weg voor een zachtere smaak)
(gedroogde) tijm, zout en peper

Snijd de tomaten in plakjes, verwijder het kroontje en druk er wat van het vocht en pitjes uit.
Meng de kaas met de knoflook, zout en weinig peper.
Kerf met een scherp mes een vierkant in het deeg op ongeveer 1 cm van de buitenkant, zodat de rand van het taartje kan rijzen.
Verdeel de kaas over het deeg, maar laat de randen vrij. Leg de tomaatplakjes er dakpansgewijs op in twee rijen. Als de tomaten niet al te zoet zijn, hebben ze er baat bij om er op dit punt nog een klein beetje suiker over te strooien, maar overdrijf het niet.
Strooi er dan verse of gedroogde tijm over en bak de taartjes 20 tot 25 minuten op 180 graden (160 graden hetelucht) of tot ze mooi bruin zijn. Snijd ze doormidden en verdeel over 4 borden. Geef er wat rucola-sla en vinaigrette bij.

Oordeel van de kleine chef: we zeggen dat het pizza is en dan is het goed.

Geen opmerkingen: