8 april 2011

Kabeljauw met polenta, tomatenvinaigrette en hopscheutenIn maart kreeg ik een zakje hopscheuten kado van Okke Amerongen met het verzoek om er iets mee te koken. Hopscheutenlikeur werd hier al eerder gepubliceerd, maar nu Okke deze kabeljauw op zijn website heeft geplaatst, kan ik die hier ook noemen.
Hopscheuten zijn niet erg bekend in Nederland. Okke Amerongen wil hier verandering in brengen en na het succes van enkele van zijn andere websites (www.kweepeer.nl werd hier al eens genoemd), heeft hij nu www.hopscheuten.nl gelanceerd.


Hier in Nederland zijn ze haast niet te koop en voor de Hollander die niet onmiddellijk naar de Vlaamse hopvelden afreist, denk ik dat dit recept straks, in ons eigen seizoen, ook best kan worden geserveerd met een paar mooie asperges.

Kabeljauw met polenta, tomatenvinaigrette en hopscheuten
2 personen

Polenta:
150 gr polenta (maïsgriesmeel, geen instant)
200 ml water
200 ml melk
100 ml slagroom
1 tl zout

Tomatenvinaigrette:
1 pond tomaten met smaak
3 el olijfolie
2 el witte balsamicoazijn
Zout, peper
1 el gehakte peterselie
2 tenen knoflook, geperst

350 gr kabeljauwfilet, in 4 stukken
bloem om de vis in te wentelen
ruim boter om de vis in te bakken
80 gr hopscheuten

Maak eerst de polenta. Breng het water met het zout, de melk en slagroom aan de kook en strooi de polenta erin. Zet het vuur laag, roer goed en kijk uit voor opspattende pap. De pap moet zachtjes pruttelen. Blijf goed roeren, want de hoeveelheid vocht is vrij laag en het bakt geheid aan zodra je er niet naar omkijkt. Als dat gebeurt, roer de aangebakken laag dan niet kapot, want stukjes in de polenta is niet mooi. Na 10 tot 15 minuten is de polenta gaar. Proef; als de korrels zacht zijn, is het klaar.
Vet een kleine ovenschaal in met wat olie en giet de pap hierin. Smeer de pap uit tot een laag van 2 centimeter dik. Werk snel, want het stijft snel op.
Voor de vinaigrette de tomaten ontvellen: breng een pan water aan de kook. Was de tomaten en snijd in elke tomaat een kruis. Houd ze nu 20 seconden in het kokende water en het velletje is daarna makkelijk te verwijderen.
Maak de tomaten verder schoon door de pitjes te verwijderen en snijd het vruchtvlees dan in hele kleine blokjes. Doe dit over in een schaal, voeg de andere ingrediënten toe en roer door.
Steek 2 grote rondjes uit de polenta en houd apart.
Wentel de vis door de bloem.
Breng een pannetje water aan de kook voor de hopscheuten.

Smelt boter in een koekenpan en begin nu met het bakken van de vis. Tegelijkertijd een grillpan (of nog een koekenpan) verhitten en de polenta in een beetje olie bruin grillen of bakken. Ze hebben beide enkele minuten per kant nodig. Draai de vis maar 1 keer!
In de laatste 2 minuten de hopscheuten koken in de pan met water en direct daarna koelen onder koud water.

Serveer de polenta met een stuk kabeljauw, schep tomatenvinaigrette en natuurlijk wat hopscheuten.

Kleine Chef was uit logeren, maar misschien wilt u weten dat meneer Marsepein het erg goed te eten vond.

Geen opmerkingen: