12 april 2011

Jam van paardebloemen


Het was een verrassend experiment. Je verwacht het haast niet, maar dit werd een erg lekkere jam van paardebloemen! Eigenlijk is het meer een gelei, want stukjes komen er niet aan te pas. Er zit wel wat werk aan en je moet natuurlijk de deur uit, tenzij je jezelf gelukkig kan prijzen met een grasveldje vol paardebloemen in de achtertuin…
De smaak wordt wat opgepept met een citroen en een sinaasappel, maar toch proef je heel duidelijk de honingsmaak van de bloemen. Een leuk klusje voor het weekend en de kinderen kunnen mooi eens helpen met plukken. Je hebt zo’n 200 gram bloemen nodig en wie niet de weegschaal mee wilt nemen het veld in, kan ik wel vertellen dat dit om en nabij 2 liter los gestapelde bloemen is. Overigens werkt iets meer of minder ook wel. Geen zorgen als het niet precies 200 gram is dus.

Jam van paardebloemen
Bron: onbekend - het recept verschijnt met dezelfde ingrediënten op veel Franse websites

ongeveer 200 gr paardebloemen, alleen de bloemen
1 citroen
1 sinaasappel
kokend water
1 kg geleisuiker


Was de bloemen niet, want dan was je ook de smaak weg. Snijd wel de groene kontjes eraf. Met een mes schuif je waarschijnlijk vrij makkelijk de gele bloemen uit het groene blad. Gooi het groen weg en doe alle gele delen in een kom.


Boen de citroen en sinaasappel wel goed schoon en snijd ze dan in plakjes, inclusief de schil. Doe dit bij de bloemen. Giet er dan zoveel kokend water op dat ze onderstaan, maar ongeveer 750 ml is mooi, want dat is de hoeveelheid waarmee je straks met 1 pak suiker de gelei kan maken.
Druk met een lepel op de schillen om wat sap los te krijgen. Dek de bak af en laat dit 24 uur staan.


Zet een vergiet op een kom en leg een kaasdoek of fijn geweven theedoek in het vergiet. Giet hier de bloemen en het water in en draai de doek stevig op om al het sap eruit te persen.

Breng een grote pan met water aan de kook en laat hierin de potjes voor de gelei goed doorkoken.

Meet het sap en giet het in een pan. Breng dit aan de kook en voeg dan 1 kg geleisuiker toe op elke 750 ml sap. Breng weer aan de kook en laat dit 4 minuten doorkoken.

Vis de potten met een tang uit het kokende water en zet ze op hun kop op een schone theedoek tot je ze nodig hebt.
Als de gelei klaar is, in de potten gieten, dichtdraaien en weer 10 minuten op hun kop zetten.

Oordeel van de kleine chef: hij heeft het nog niet geproefd. Ik wilde het recept snel bloggen, want nu bloeien die paardebloemen! Ik zal morgen eens wat door zijn yoghurt roeren.


6 opmerkingen:

Jacco zei

Ga je uit van 200 Gr. Met of zonder groen aan de bloemen?

Marsepein zei

die 200 gr is vers geplukt. Ik heb het niet meer gewogen nadat ik het groen had verwijderd.

Jacco zei

Erg lekker, de moeite waard. Maar wel iets voor fijnproevers, want je moet wel tussen de citrusvruchten door proeven.

Sonja Vetter zei

Nog een kleine aanvulling. Wanneer je bij AH de pakjes geleersuiker met minder suiker ( en dus meer pectine) koopt, is het minder zoet. Ook lekker. Je kan die ook in Frankrijk in de grote supermarkten krijgen. Eigenlijk is het ook de bewerking van vlierbloesemsiroop of gelei.

Marsepein zei

Ja, je kan een light variant van de geleisuiker kopen en dat is in elke supermarkt wel te krijgen, maar voor hier wilde ik toch eerst echte jam maken. Dank je!

Warna zei

Gelukt! Meer dan gelukt zelfs, kan ik zelfs vol trots zeggen. Het is echt heerlijk.
Wat een ontzettend leuk blog hou je bij - ik zal er zeker vaker gebruik van maken. Ook al zijn mijn drie kids al ietsje ouder (17, 16 en 14 jaar). Je kunt over mijn paardebloemgeleiperikelen lezen op mijn eigen blog. Geschreven op speciaal verzoek van mijn oudste. Succes met de Kleine Chef en Zus&Zo. Groeten, Warna