17 juli 2011

Aardappelterrine met gerookte zalm


Het is weer tijd voor het Foodblog Event! Es’ Factory wil graag weten wat voor gerookte zaken wij eten. Nu kan je met dat thema alle kanten op, maar ik kies veilig voor iets met gerookte zalm. Dit recept komt van een restaurant in Stockholm en als groot fan van Scandinavië, moest ik dit wel maken. Het ziet er Zweeds uit, het smaakt Zweeds, en eigenlijk is het Zweedse aardappelsalade in een terrinevorm. O ja, en heb ik al eens gezegd dat aardappelsalade het enige is waar je me ’s nachts voor kan wakker maken?

De smaken (crème fraiche, aardappel, zalm) zijn niet zo uitgesproken. Er kunnen wat kappertjes of mierikswortel bij om het wat op te peppen, als je wilt.

Aardappelterrine met gerookte zalm
Recept voor een voorgerecht voor 6 personen

250 gr gerookte zalm
250 gr geschilde, vastkokende aardappels
2 dl crème fraiche (de slanke versie mag best)
185 gr Philadelphia (=1 verpakking)
3 blaadjes gelatine
1 opgehoopte el bieslook
1 opgehoopte el dille + eventueel extra voor het serveren
Zout, peper
Verder een kleine (cake)vorm om het in op te laten stijven


Snijd de aardappels in blokjes van een kleine cm en kook ze in een paar minuten gaar. Giet de aardappels goed af en dep ze eventueel een beetje droog.

Week de gelatine 5 minuten in wat koud water.

Roer de Philadelphia met de helft van de crème fraiche los. Breng goed op smaak met zout en peper, en voeg er de kruiden aan toe.

Verwarm de andere helft van de crème fraiche in een pannetje, maar laat het niet koken. Los hier de gelatine in op. Voeg het dan toe aan de kom met Philadelphia en roer het goed door. Voeg de aardappels ook toe en schep door.

Bekleed de vorm met vershoudfolie, giet het mengsel hierin en strijk het glad af. Zet dit nu minimaal een paar uur afgedekt in de koelkast. Het is ook goed een dag van tevoren klaar te maken.

Voor het serveren de terrine storten en in plakken snijden. Serveer met de plakken gerookte zalm en eventueel wat extra dille. Een lepeltje mierikswortel of een plakje citroen kan er ook goed bij.

Oordeel van het smaakpanel: Zus&Zo vinden gerookte zalm maar zozo. De rest wantrouwden ze daarna ook.


1 opmerking:

Es zei

Dat ziet er lekker uit. Ik ga dat ook eens maken, voor mij met zalm en die andere met een worstje (wordt het Duits van ;).
Wel wanneer het wat warmer is!