11 juli 2011

Kabeljauw met appelsalade en paddenstoelensaus


Een etentje thuis met meneer Marsepein; dat was al weer te lang geleden. Toen de kinderen op bed lagen, hebben we dit samen gekookt. Het was heerlijk! Ook omdat al het kroost doorsliep. Dat kan een grote luxe zijn, die je pas waardeert als het zelden gebeurd… De combinatie van de rijke smaken van de ingekookte paddenstoelensaus (met runderfond en port), de frisse en zoetzure smaak van de salade (azijn, appel en kappertjes) en de kabeljauw is verrassend, en alles ging schoon op. Ik heb persoonlijk het pannetje met saus leeg gelepeld.

Dit recept komt uit een Noors blad (Nord – Mat in Norden) uit 2007 en ik moest het licht aanpassen. Dit geweldige tijdschrift gaat over Scandinavisch eten en streekgerechten en we hebben hier niet alles, maar meestal valt het wel te vervangen.

Kabeljauw met appelsalade en paddenstoelensaus
Recept voor 2 personen2 stukken kabeljauw van ongeveer 175 gr per stuk
Boter of olie om ze te bakken

Salade:
2 geschilde appels in kleine stukjes gesneden
75 gr rozijnen, geweekt in warm water
40 gr kappertjes
2 sjalotten, gesnipperd
1 kleine tl suiker
3 el appelciderazijn
2 flike el gehakte peterselie
Zout en peper

Paddenstoelensaus:
25 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
100 gr paddenstoelen naar keuze
1 teen knoflook, gesnipperd
Beetje rozemarijn
50 gr gesnipperde ui
2,5 dl runderfond
0,5 dl rode port
1 dl rode wijn
1 dl slagroom
Zout en peper


Maak eerst de saus: fruit knoflook, ui en rozemarijn in een pan en voeg na enkele minuten de paddenstoelen toe. Laat dit 5 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de port, wijn en fond toe. Kook dit tot de helft in. Pureer de saus dan met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. De room wordt vlak voor het serveren toegevoegd en doorgewarmd.

Voor de salade: doe de azijn in een pan, verwarm deze en los de suiker erin op, maar laat het niet koken. Voeg de ui en appel toe en laat dit langzaam zachter worden. De appel moet iets zachter worden, maar het moeten nog wel stukjes blijven! Voeg dan de uitgelekte rozijnen, kappertjes en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.

Bak de kabeljauw in enkele minuten aan beide kanten bruin. Draai de vis maar één keer!
Voor het serveren saus op het bord scheppen, daarop een schep salade doen en daarop de vis leggen. Eventueel kan er nog wat extra peterselie op.


Geen opmerkingen: