23 juli 2011

Fiadone: Corsicaanse cheesecake


Deze cheesecake ziet er anders uit dan we gewend zijn, want een bodem heeft het niet en het is ook een stuk platter. Op Corsica maakt men dit gebak met een verse kaas die Brocciu heet, maar dat werd hier vervangen door ricotta. Dat levert een wat kruimelige cheesecake op met een zachte citroensmaak. Een alternatief voor de ricotta is volle kwark, wat een gladder resultaat zou moeten geven. Die ga ik zeker nog eens uitproberen.

Serveer de fiadone met vers fruit, mascarpone, compote, jam of gepureerd fruit…

Fiadone
Recept voor 6 personen

375 gr ricotta
½ citroen
3 eieren
100 gr suiker
een mespunt zout
boter om de vorm in te vetten
een dichte vorm van ongeveer 24 cm rond, voor een springvorm is dit net iets te vochtig


Verwarm de oven voor op 180 graden (20 graden lager voor hetelucht). Schil de citroen met een dunschiller en kook de schil 3 minuten lang in wat water. Haal het er dan uit en snij de schil fijn. Pers de halve citroen uit.
Pak twee kommen. Splits de eieren. Doe de dooiers in de ene kom en de eiwitten in de andere. Voeg de suiker toe aan de dooiers en roer goed door. Voeg ook de ricotta, schil en sap toe aan de dooiers.
Sla de eiwitten stijf en meng de inhoud van de twee kommen voorzichtig samen. Vet de bakvorm in (of bekleed het met bakpapier) en giet het beslag hierin.
Bak de taart 35 minuten of totdat het mooi bruin gekleurd is.

Oordeel van het smaakpanel: het rulle van de ricotta is niet hun ding, maar ze staan er voor open. Een beetje.


Geen opmerkingen: