4 juli 2011

Gehaktballen van De Librije


Dit recept stond eerder in de Allerhande (nr 1/2008) en de ballen komen uiteraard niet op het bord van de restaurantgast te liggen, maar verschijnen op tafel als de keukenbrigade zelf aan mag schuiven. Het is geen opzienbarende bal, wat je haast van ze zou verwachten, maar wel een lekker ouderwetse bal met een goede smaak. De runderfond geeft een mooie, magere jus. Wij aten er dan ook andijvie en aardappels bij. Een uitstekende Hollandse hap.

Er gaat flink wat paneermeel in en dat maakt ook dat het een compacte bal is. Ik vind dat persoonlijk lekkerder dan een rulle gehaktbal die makkelijker uit elkaar valt. Wel vond ik de 80 gram paneermeel ook voldoende voor het pond gehakt dat ik gebruikte.

Gehaktballen van De Librije
Recept voor 4 personen

400 g rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 afgestreken eetlepel zout (dit is vrij veel. Gebruik eventueel iets minder)
1 theelepel cayennepeper (of paprikapoeder; dat vond ik voldoende voor de kinderen)
2 eieren
80 gr paneermeel
3 eetlepels boter
1 pot vleesfond (380 ml)

Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in stevige ballen (4 á 5 ballen).
Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 30 minuten op laag vuur gaar worden.

Oordeel van het smaakpanel: Zus&Zo eten nog alles, maar Kleine Chef wilde alleen de ballen. Andijvie vond hij er te groen uitzien. Zucht.Geen opmerkingen: