14 juli 2011

Broccolipesto


Omdat het hier altijd schoon op gaat, maar weer eens een pesto. Met broccoli dit keer. Jawel, rauwe broccoli en dat kan je gewoon eten. Het is hier in Nederland niet zo gebruikelijk om dit soort groente rauw te eten, maar als je Canadese schoonfamilie hebt, kom je niet onder de broccolisalade uit en hoewel ik het de eerste keer ook argwanend bekeek, maak ik het nu zelf ook wel eens. Een groot voordeel is dat het natuurlijk erg gezond is en de kinderen eten rauwkost zonder dat ze het doorhebben. Het geeft een mooie lichtgroene pasta, die dan wel weer rijkelijk met kaas bestrooid mag worden. Kleine Chef kreeg zijn eigen bakje geraspte Goudse, maar stond er op dat hij ook wat van de parmezaan kreeg. Tja, dat krijg je met die foodie-kinderen… Ik maak het er zelf naar.


Broccolipesto
Recept voor 400 gr pasta

1 flinke broccoli (350 gr schoongemaakte roosjes, je kunt er een beetje van de steeltjes aan laten zitten)
10 steeltjes basilicum, alleen de blaadjes
Sap van ½ citroen
100 gr parmezaan/grana padano + extra voor het serveren, beide geraspt
75 gr hazelnoten, liefst even geroosterd in een droge koekenpan
3 tenen knoflook
een royale scheut olijfolie
zout en peper

Hak eerst de harde ingrediënten met het sikkelmes fijn in de keukenmachine, dus begin met de noten en knoflook. Ik doe er ook altijd de parmezaan op dit moment bij omdat ik te lui ben om het stuk te raspen. Maar het werkt prima.
Voeg dan de rest, behalve de olie toe en maal het tot een vrij fijne pesto. Voeg daarna olie toe tot de gewenste smeuïgheid is bereikt.  Breng goed op smaak met zout!
Wanneer de pesto met pasta wordt gegeten, laat je het even goed doorwarmen in de pan met gare pasta, en eet het met extra kaas erop.


Oordeel van het smaakpanel: ja, dit vinden ze altijd lekker. Er is een nadeel; ik merk bij mezelf dat ik onrustig word van teveel rauwe knoflook en ik heb geen idee of het wetenschappelijk onderbouwd is, maar feit is dat alle drie pas na tienen sliepen die avond.  Geen idee of het hiermee te maken had dus. Geen knoflook is overigens geen optie; dan moet je dit gewoon niet eten. De scherpe smaak van de knoflook maakt dit gerecht echt af.3 opmerkingen:

Es zei

Grappig recept. Echt nog nooit van gehoord. Ik denk dat ik het ook eens ga maken wanneer ik veel mensen te eten krijg. Ik denk namelijk dat mijn non-foodies hier in huis het met argwanende blikken zullen laten staan.
XD

Marsepein zei

:)

Anoniem zei

misschien een late reactie, maar dat van onrust en slecht slapen door knoflook is bekend bij meerdere mensen. 2 tips, de kern uit de knoflook halen of even de teentjes blancheren, de scherpte en nadelige effecten van knoflook gaan weg zonder smaakverlies.

succes