27 juli 2011

Rösti met venkel


Door de jaren heen heeft meneer Marsepein zijn eigen ‘signature dish’ ontworpen, namelijk van alles met rösti. Geheel in de stijl van meneer is het niet bepaald slank te noemen, maar de kinderen zijn er gek op en je kan er nog flink wat groente in verstoppen. Venkel is helemaal ideaal, omdat kinderen over het algemeen wel van de smaak houden. Maar het komt hier ook met spitskool of reepjes wortel op tafel.

Meneer drukte mij op het hart dat ik het vooral goed moest vertellen: de aardappels worden het liefste in de keukenmachine geraspt met de schijf waarmee je ‘staafjes’ kan snijden. Die lijken groot, maar zijn precies goed. De schijf met de gewone rasp of de grove handrasp, die vast ook wel in de meeste keukens staat, is te fijn! Dan krijg je een te compacte koek. Bij gebrek aan een keukenmachine of een Zwitserse röstirasp snijd je ze nog het beste met de hand in 2 of 3 mm grote staafjes.

Verder zet hij de geraspte aardappels even in de magnetron om voor te garen, wat de baktijd aanzienlijk verkort.

Rösti met venkel
Recept voor 2 volwassenen en 3 kleine kinderen

800 gr ongeschilde vastkokende aardappels
2 venkelknollen
2 sjalotten en 1 teen knoflook, beide gesnipperd
175 gr geraspte kaas
Olie en boter om in te bakken (Meneer mengt graag wat door elkaar)

Schil de aardappels en maak de venkel schoon. Snijd de harde stukken eruit. Rasp de aardappels en venkel volgens Meneer’s beproefde methode. Doe de aardappels in een kom en zet dit 6 minuten op 900W in de magnetron.

Fruit de ui en knoflook even in wat olie en voeg daarna wat boter, de aardappels en venkel toe. Bak dit op middelhoog vuur, terwijl je het af en toe omschept. Het moet nu in ongeveer 15 minuten nagenoeg gaar worden.

Voeg dan de geraspte kaas toe, meng het erdoorheen en druk de rösti een beetje aan met een spatel. Laat dit nog enkele minuten bakken totdat het een lekker korstje heeft en draai de koek dan om (eventueel met behulp van een groot bord erop, waarna je de koek weer van het bord af de pan in laat glijden). Bak het dan nog eens een paar minuten.

Oordeel van het smaakpanel: als ze hongerig zijn moet we meer maken, want dit gaat schoon op.3 opmerkingen:

Marian zei

MMm, klinkt lekker! Ik ga dit ook eens proberen. Ik heb venkel nog nooit klaargemaakt op deze manier, ben benieuwd!

Anoniem zei

Top recept. Ik voeg ook magere gerookte spekblokjes toe.

Eerst Koken zei

Dank je! Leuk! Ik moet deze zelf inderdaad ook weer eens maken :)