11 april 2012

Glamorgan Sausages (vegetarische kaasworstjes)


Glamorgan sausages zijn vegetarische worstjes uit, hoe verrassend, Glamorgan, een graafschap in Wales en ze waren vroeger een goedkoop alternatief voor vlees. Vlees is tegenwoordig niet meer duur, sterker nog, het is belachelijk goedkoop en daarom hebben we nu andere redenen om het er iets kalmer mee aan te doen. Voor wie het ook eens een dagje zonder vlees wil doen zijn deze worstjes een aanrader. Nee, ze smaken niet naar vlees en doen er ook niet aan denken, maar ze smaken erg goed en hebben natuurlijk ook zo’n fijn knapperig korstje, waar de kaas net niet uit komt lopen. De knoflook en peterselie geven er net even dat beetje extra aan en zijn absoluut onmisbaar. De hoeveelheden hieronder waren wat karig voor ons en het was in een mum van tijd op, dus maak er vooral wat meer!

Overigens bleek uit een oud document dat het origineel helemaal niet vegetarisch was. Een oud recept stelt dat men een pond varkensvlees nodig heeft, wat smeuïg wordt gemaakt met nog eens een pond vet. Doe mij dan toch deze worstjes maar…

bron: Welshicons.org.uk

De kaas die normaal wordt gebruikt is een harde en kruimelige, beetje zurige soort (Caerphilly), die hier natuurlijk niet te krijgen is, maar cheddar werkt prima en nadat ik die was vergeten te halen, bleek belegen Goudse ook een uitstekend alternatief. Ik vind Goudse vaak wat te elastisch voor warme bereidingen, maar het werkte hier prima.

Erbij maakte ik een soort uienjam; snijd een pond uien in dunne plakjes en bak deze in boter of olie 30 minuten en afgedekt op zeer lage vuur. Doe er dan een scheut rode wijn, een gelijke hoeveelheid balsamicoazijn en een eetlepel bruine suiker bij. En ook nog een beetje tijm, zout en peper. Dek dit weer af en laat het verder bakken totdat de uien helemaal zacht zijn. Dat kan in nog eens 30 minuten, maar misschien langer. Laat het daarna zonder deksel en op hoger vuur en beetje bruin bakken. Laat het daarna afkoelen.

Glamorgan Sausages (vegetarische kaasworstjes)
8 stuks

175 gr witbrood zonder korst
150 gr cheddar of Goudse belegen kaas, geraspt
1 bundeltje lente-uitjes (een stuk of 6), in stukjes
2 el verse peterselie, gehakt
1 volle tl gedroogde tijm
2 tenen knoflook uit de pers
2 eieren, gesplitst
1 tl scherpe mosterd
zout, peper
olijfolie

Vermaal het brood in de keukenmachine tot kruimels. Zet hiervan 75 gram apart. Laat de resterende 100 gram in de kom zitten en voeg de lente-ui, kruiden en knoflook toe. Maal dit samen nog eens tot de lente-ui ook versnipperd is. Meng er dan met de hand de geraspte kaas, eidooiers, mosterd, zout en peper door. Dit moet een stevig ‘deeg’ vormen dat gemakkelijk te vormen is. Vorm er 8 worstjes van. Zet dit tot gebruik in de koelkast, of in ieder geval 30 minuten, zodat het wat opstijft.


Doe de rest van het broodkruim in een schaaltje. Klop de eiwitten los met een klein beetje water en zet dit apart in een ander schaaltje. Haal dan de worstjes eerst door het eiwit en daarna door het broodkruim.


Bak de worstjes aan alle kanten bruin.


Oordeel van het smaakpanel: meer, meer, meer! Duidelijke zaak.




1 opmerking:

Martine zei

Lijkt me heerlijk. Leuk recept. Ga ik zeker maken!