20 april 2012

Kugelhopf met spek en walnoten


Een kugelhopf is een briocheachtig brood uit de Elzas en het is normaliter zoet. Deze versie met spek en walnoten is erg lekker bij de borrel met blauwe kaas of hummus erop en weer eens wat anders dan een toastje. Voor een vegetarische variant kan je het spek door stukjes zwarte olijf vervangen.

Is er nog wat over? Je bakt er prima wentelteefjes van!

Kugelhopf met spek en walnoot

400 gr bloem
1 tl zout
150 gr roomboter op kamertemperatuur + extra om de vorm in te vetten
2 eieren (L)
200 ml melk
25 gr verse gist
150 gr spekreepjes
100 gr walnoten, grof gehakt
1 tl gedroogde tijm en 1 tl rozemarijn

Verwarm 100 ml melk tot lauw en verkruimel de gist erin. Laat dit enkele minuten staan.

Bak de spekjes uit in een koekenpan.

Meng met de hand of keukenmachine met deeghaak, de bloem, resterende 100 ml melk, zout, eieren en kruiden door elkaar. Voeg de melk met gist en boter in klontjes toe. Meng dit grondig door elkaar. Het wordt een week en plakkerig deeg. Voeg dan ook het spek en de gehakte noten toe.

Vet een tulbandvorm goed in met boter en schep het deeg erin. Dek het af met een theedoek en laat dit een uur op een warme plek rijzen, of totdat de inhoud verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en bak de kugelhopf in 50 minuten gaar en bruin. (Laat hem vooral niet te lang staan, want dan wordt het brood droog en bros.)
Laat hem daarna een kwartier in de vorm staan en stort hem dan om verder af te koelen.

Oordeel van het smaakpanel: ja mama, graag met wat stilton!



Geen opmerkingen: