Ja,
stomme foto. U denkt het, ik zeg het wel even hardop. Het was er het moment
gewoon even niet voor. Maar… ze waren net zo snel opgegeten, als dat de foto
gemaakt was. Is er meer, vroeg Meneer. Maar dat was er dus niet.
Het
zijn simpele dingetjes: een soort appeltaart met een koekdekseltje erop. Maar
je begrijpt wel dat het een ideaal wintertoetje is. Qua appels kan je van alles
gebruiken, maar de typische appeltaartsoorten werken ook hier het beste: Goudreinetten,
Elstar, Jona Gold, etc.
Appeltaartpotjes
recept
voor 6 personen
voor
het deeg:
75
gr roomboter, op kamertemperatuur
70
gr suiker
1
el bruine suiker
een
dopje vanille-extract of een zakje vanillesuiker
1
klein ei, of 2/3 van een groot ei
140
gr zelfrijzend bakmeel
1
volle tl speculaaskruiden (of eventueel kaneel)
snuf
zout
voor
de vulling:
Ik
noem geen hoeveelheden, want het hangt allemaal van de gebruikte potjes af,
maar maak naar eigen inzicht een mengsel van kleine blokjes appel, wat kaneel,
gewelde rozijnen en een schepje suiker.
Verder
nodig: 6 ovenbestendige schaaltjes/bakjes met een doorsnede van ongeveer 8 cm
Het
deeg: kneed van de ingrediënten een koekjesdeeg. Snijd het in 6 gelijke stukken
en druk/rol dit uit tot een plakje. Steek of snijd daar een rondje uit dat
precies op het ovenschaaltje past.
Schep
de appelblokjes in het schaaltje en zorg dat de bovenkant mooi afgevlakt is.
Als het te grof of hobbelig is, dat zakt het deeg er wat door tijdens het
bakken. Maakt voor de smaak niets uit, maar ja, het oog wil ook wat…
Leg
het deegdekseltje erop. Van eventuele restjes deeg kan je nog wat vormpjes voor
erop maken. Is er ook nog wat ei over? Strijk dat dan ook maar op de
dekseltjes.
Bak
de appelpotjes op 175 graden (160 graden hetelucht) gedurende 25 tot 30 minuten
of tot het deeg gaar is.
2 opmerkingen:
Meteen weer iets lekkers uit de oven, da's fijn thuiskomen. Welkom terug!
Lia
dank je!:)
Een reactie posten