6 februari 2011

Pannacotta met steranijs en stemgember


En tenslotte dan nog het toetje van de winterbarbecue… Voor mijzelf maakte ik pannacotta met steranijs, vanille en stemgember en meneer Marsepein kreeg pannacotta met peer en gekarameliseerde walnoten. In beide varianten wordt de pannacotta gedeeltelijk gemaakt met yoghurt wat goed bij de steranijs past. Het wordt ook wat frisser dan de klassieke pannacotta van puur slagroom. Van beide hier het recept:

Pannacotta met steranijs, vanille en stemgember
4 personen

3 blaadjes gelatine
1 vanillestokje
4 dl slagroom
100 gr suiker
3 stuks steranijs
3 dl (volle) yoghurt

12 bolletjes stemgember

Week de gelatine in koud water. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Doe het stokje en het merg in een pan, samen met de slagroom, suiker en steranijs. Breng dit aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes trekken. Haal het daarna van het vuur.
Knijp de gelatine uit en los het op in de slagroom. Voeg de yoghurt toe en roer goed. Verdeel het over 4 glazen en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Snijd de gember in snippers en verdeel over de glazen.

Pannacotta met steranijs, vanille, peer en gekarameliseerde walnoten
4 personen
Bron: Allt om Mat Vinspecial 2008


3 blaadjes gelatine
1 vanillestokje
4 dl slagroom
100 gr suiker
3 stuks steranijs
3 dl (volle) yoghurt

60 gr walnoten
4 el suiker

1 grote of 2 kleine peren
20 gr roomboter

Voor de pannacotta het recept hierboven volgen.
De peer schillen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Stoof deze stukjes 10 minuten in de boter om ze wat zachter te maken. Laat afkoelen.
In een droge koekenpan de walnoten verhitten. Voeg de suiker toe, schud het goed door de noten een laat de suiker karameliseren. Laat afkoelen.
Voor het serveren de peer en noten over de pannacotta verdelen.

Oordeel van de kleine chef: hij is gek op anijs. De pannacotta is goedgekeurd.

Geen opmerkingen: