21 februari 2011

Ricottataart met olijven


Ik was op slag verliefd op de ricotta van geitenmelk uit het vorige recept en had direct visioenen van zwarte olijven, peterselie en plakjes feta, samen in een knapperig laagje deeg. Ik maakte een hartige taart als voorgerecht, maar het had ook best een hoofdgerecht kunnen zijn. Deze taart komt binnenkort absoluut nog eens op tafel.

Ricottataart met olijven
Voorgerecht voor 6 personen, hoofdgerecht voor 2

350 gr ricotta van geitenmelk, zie het recept voor ricotta
50 gr geraspte grana padano of parmezaan
Zout en peper
2 eieren (L)
20 gr peterselieblaadjes + een eetlepel extra voor na het bakken
80 gr zwarte olijven in plakjes
2 stuks gedroogde tomaten op olie, in stukjes
1 el kappertjes
6 plakken bladerdeeg of deeg voor hartige taart (beide diepvries)
100 gr feta, in blokjes
Een taartvorm van ongeveer 24 cm


Verwarm de oven op 200 graden (hetelucht: 180 graden).
Meng de ricotta met de eieren en daarna met alle andere ingrediënten, behalve het deeg en de feta.
Rol de plakjes deeg uit tot een grote lap die een vorm van 24 cm kan bedekken. Bekleed de vorm ermee en snijd de randen mooi af. Giet de ricotta erin en verdeel de feta erover.
Bak de taart in een half uur gaar.
Als er wat peterselie apart gehouden is, verdeel dat er dan nu ook over. Serveer in punten met rucola en een zoete dressing ernaast. Ik had er een vijgenbalsam van Oil&Vinegar bij. Heerlijk!

Oordeel van de kleine chef ontbreekt, want chef mocht niet aanwezig zijn bij dit etentje.

Geen opmerkingen: