3 februari 2011

Britse Fish Pie

De foto had wat meer aandacht kunnen gebruiken, maar kleine chef zat al aan tafel te schreeuwen dat hij ander eten wilde hebben, zijn 2 zusjes bliefden de bruine bonen uit het potje niet, en meneer Marsepein begon aan tafel te wanhopen. Dan moet je als moeder keuzes maken. Toch?


Er zijn best een paar dingen in de Britse keuken te vinden waar niets mis mee is. Clotted cream bijvoorbeeld, daar is hélemaal niets mis mee. Ook hebben ze zat geweldige kazen, hot cross buns, en ziet een crumpet er wel erg lekker uit.
Maar ja, daarna denk ik al snel aan yorkshire puddings, bubble and squeak, toad in the hole en andere zaken die vooral niet de oversteek naar het vasteland hoeven te maken. Pies maken doen ze wel weer aardig en dan meteen in allerlei vormen. Zo kan een pie zoet of hartig zijn, met deeg alle alle kanten of alleen bovenop en zelfs zonder: deze fish pie zonder deeg, maar met een aardappellaagje, is best de moeite waard.

Wij aten er gestoofde wortels en bleekselderij bij.


Fish pie met aardappel- en kaaslaagje
2 personen

500 gr vaste aardappels, geschild en in blokjes
125 gr zalmfilet (diepvries)
250 gr witvis, bv koolvisfilet of kabeljauw (diepvries)
225 ml melk
1 laurierblaadje
1 ui, gesnipperd
30 gr boter
30 gr bloem
140 ml slagroom, of een slanke kookroom
150 gr grote garnalen
Een verpakking of handje verse dille of bieslook, gehakt
100 gr geraspte belegen kaas

Kook de blokjes aardappel in 8-10 minuten bijna gaar. Giet ze af en houd ze apart. Doe de (ontdooide!) zalm, witvis en het laurierblaadje in een pan, giet de melk erbij en breng dit aan de kook. Laat het dan 3 minuten zachtjes koken, draai het vuur uit en laat nog 5 minuten in de pan staan om na te garen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (conventionele oven, hetelucht is 20 graden minder).

Haal de vis uit de melk (bewaar de melk) en hevel het over naar een ovenvorm. Trek de vis uit elkaar in niet te kleine stukken.

Smelt de boter in een pan en fruit hierin de uisnippers tot ze zacht, maar niet bruin zijn. Voeg de bloem toe en roer om te mengen. Laat het 1 minuut zachtjes bakken. Voeg dan de melk toe en roer goed met een garde. Voeg vervolgens ook de slagroom toe en roer weer goed. Laat het zachtjes verder koken. Het moet een vrij dikke saus worden. Doe de bieslook of dille erbij en giet het over de vis.
Meng 70 gram van de kaas met de aardappels en leg de aardappels voorzichtig op de vis. Verdeel dan ook de resterende 30 gram kaas eroverheen.

Bak de pie in 30 minuten heet en bruin in de oven.Oordeel van de kleine chef: Het smaakte blijkbaar nog teveel naar vis… Meneer schoof het resoluut van zich af en eiste genoegdoening in de vorm van vla.

Geen opmerkingen: