10 februari 2011

Pasta met Paprikapesto


Kleine chef was al een week lang op dieet. Hij vond het belangrijker om een eigen standpunt in te nemen dan iets aan te nemen van zijn ouders, dus weigerde hij consequent elke vorm van voeding, om vervolgens op het kinderdagverblijf te gaan zitten bunkeren. En dat allemaal om het maar oneens te kunnen zijn. Nee, hij wilde geen brood, geen sap, geen macaroni en zelfs geen pasta Bolognese met extra vers geraspte parmezaan. Wel wilde hij baas over zijn eigen (lege) buik zijn.
Moedeloos zette ik mij daarom vandaag aan een pesto gemaakt van gegrilde paprika. Chef wilde het vast niet hebben, maar dan at ik zelf tenminste wel lekker. Vervolgens komt meneer als een zonnetje thuis, zet zich aan tafel en drinkt en eet en vraagt om meer, kust zijn tweelingzusjes met overgave en gaat tevreden uitbuiken op de bank. En ik zette mijzelf fluitend aan de afwas.

O ja, het was inderdaad erg lekker; zachte paprika, scherpe rauwe knoflook met amandelen, basilicum en kaas. Ja, dit recept slaan we op.

Pasta met Paprikapesto
4 personen

500 gr pasta
4 grote rode paprika’s
80 gr amandelen
1 grote teen knoflook, in stukjes
1 plantje verse basilicum, alleen de blaadjes
1 tl zout
Peper naar smaak
130 gr parmezaan (of eventueel pecorino), geraspt + extra om te serveren
een royale scheut olijfolie

Zet de grill van de oven aan en leg de paprika’s op een bakplaat. Schuif de plaat dicht onder de grill. Blaker de paprika’s aan alle kanten bijna zwart en blijf in de buurt. In het begin grillen ze langzaam, maar opeens gaat het snel en moet je regelmatig keren. Het is de bedoeling dat je het velletje van de gare paprika straks makkelijk kan verwijderen. Als ze klaar zijn, leg je de paprika’s in een afsluitbare bak of zak en laat ze daarin afgedekt afkoelen. Hierdoor gaat het pellen straks nog beter. Overigens kan je een paprika ook aan de gasvlam van het fornuis blakeren.

Maak de paprika’s schoon door de schil en pitten te verwijderen. Doe ze samen met de rest van de ingrediënten, behalve de kaas en olie, in de keukenmachine of blender en maal dit tot een vrij grove pesto. Het hoeft niet helemaal glad te worden en je mag nog stukjes noot zien zitten. Draai dan de geraspte kaas ook nog even mee en roer er een scheut goede olijfolie doorheen.
Kook de pasta gaar en vermeng dit met de pesto. Serveer met geraspte parmezaan of pecorino.

Oordeel van de kleine chef: wat zal die morgen naar knoflook ruiken…

Geen opmerkingen: