20 februari 2011

Pasta met Etruskische saus


Of het wel verstandig was, vroeg Meneer, een Etruskisch recept, want waren die lui al niet tweeduizend jaar geleden verdwenen? Maar gedurfd als wij zijn, besloten we alle ingrediënten van deze saus, die niet hoeft te koken, in de keukenmachine te gooien en het was een groot succes. Het heeft precies de juiste smaken van rauwe knoflook, peterselie, kaas, zwarte olijven en gedroogde tomaten.

Ik weet niet wat deze saus precies met de Etrusken te maken heeft, maar zo staat dit recept in een leuk kookboekje (Le Ricette di Giuliana) van Fattoria La Vialla, een Toscaans landbouwbedrijf dat zijn producten ook via een webwinkel verkoopt.  

Die Italianen zijn natuurlijk ontzettend subtiel, maar ik houd zelf van wat saus op mijn pasta. Ik heb de hoeveelheid per persoon daarom wat vergroot. Met de olijfolie zijn ze dan wel weer scheutig en daar ben ik weer wat behoudender in. Kortom, ik heb het recept een beetje aangepast:

Pasta met Etruskische saus
Voor 500 gr pasta

120 gr gedroogde tomaten op olie
80 gr pecorino of grana padano, geraspt
1 hardgekookt ei
60 gr zwarte ontpitte olijven
30 gr platte peterselie, alleen de blaadjes
6 el olijfolie
2 tenen knoflook
1 gedroogd chilipepertje, gehakt
Ruim peper en zout

Hak alle ingrediënten, behalve de olie, in de keukenmachine tot een grove pulp. Voeg dan olie naar smaak toe en totdat de saus een smeuïg geheel is. Voeg eventueel meer toe als dat nodig is.
Kook 500 gr pasta gaar en meng de saus erdoorheen. Lekker met een salade van rucola, olijven en plakjes pecorino of grana padano.Oordeel van de kleine chef: hij verbaasde ons weer door dit als een wolf naar binnen te werken, terwijl hij eigenlijk ziek was.

1 opmerking:

RozeMarijn zei

Ik vermoed dat de Etrusken dit vroeger aten. ;)