14 februari 2011

Ontbijtkoek II


Een bericht uit Spanje! Eén van de lezers liet weten dat mijn gezwoeg op de ontbijtkoekrecepten van laatst allemaal niet nodig was geweest en ze stuurde mij haar eigen beproefde recept voor ontbijtkoek. Kijk, daar heb je wat aan. In december zag ik de combinatie roggemeel en honing even niet meer zitten, maar verkwikt haalde ik de nieuwe voorraad te voorschijn. En ze had gelijk; haar recept werkte (dank je Richelle). Het was weliswaar nog steeds geen exacte kopie van een supermarktkoek en dat hoeft ook niet perse; je mag best zien dat het uit eigen keuken komt.
 
Nog eens een paar dagen later kom ik tot het besluit dat het toch wel een erg goede ontbijtkoek is. Hij ligt hier nu een paar dagen en de smaak en structuur zijn nu goed. Zelfs het korstje is veranderd in het bekende plakrandje.

Het specerijenmengsel kan uiteraard naar eigen smaak worden aangepast. Ik deed bij de anijs en kaneel ook nog een theelepeltje foelie. Voor een kruidiger koek grijp je naar de nootmuskaat of een ½ tl kruidnagelpoeder. Vervang eventueel de anijs door stukjes stemgember en gemberpoeder.

Ontbijtkoek II
300 gr honing
150 gr donkerbruine basterdsuiker
120 ml kokend water
300 gr roggemeel (absoluut geen gewone bloem)
1 tl zout
1 zakje bakpoeder (of 1 tl dubbelkoolzure soda)
40 ml rum, cognac of whisky
1 flinke el anijszaad of anijspoeder
½ el kaneel
Boter om in te vetten, bloem om de vorm te bestuiven

Eventueel kunnen er 15 (bruine) suikerklontjes in stukjes gehakt doorheen.

Doe de honing en suiker in een mengkom en voeg het hete water toe. Roer het goed totdat de suiker is opgelost. Voeg ook de drank toe.
Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven is 20 graden lager).
Als het mengsel is afgekoeld tot lauw, alle andere ingrediënten toevoegen en goed mengen. Het lijkt dan op een dik cakebeslag.
Giet het beslag in de vorm en zet in de oven voor 50 a 60 minuten. Test de koek met een satéprikker; als die er droog uitkomt, is de koek gaar.

Laat de koek een half uur in de vorm staan om af te koelen, stort hem dan en laat hem op zijn kop verder afkoelen. Verpak de koek daarna in folie en laat dit 36 uur rusten voordat het wordt aangesneden.

Oordeel van de kleine chef: die vindt het allemaal best.

4 opmerkingen:

Gonny zei

Erg bedankt voor je tip (via mijn blog) om dit recept eens te proberen. Dat zal ik de eerstvolgende keer ook zeker doen. Als ik weer in Zweden ben. Ik zal je t.z.t. laten weten hoe we hem vinden.

Unknown zei

Leuk dat je me op Twitter volgt (maar ik ben actiever op Facebook)
Ik sla dit recept op, wil ooit nog eens een notenkoek maken (zoals Knol's Notenkoek in Groningen ...)

Anoniem zei

Goed recept.. ik was opzoek naar een. beter recept dan dat ik nu voor voor ontbijtkoek gebruikte ( life and cooking rudolf v veen). Dat heb ik nu gevonden. De lepel anijszaad ga ik de volgende keer halveren, maar voor de rest een geweldige ontbijtkoek! bedankt!

Eerst Koken zei

Graag gedaan! :)