3 februari 2011

Gougères met bieslookroomkaas

Voorafgaand aan de winterbarbecue van vorige week hadden we wat gougères met roomkaas, of zeg maar gewoon kaassoesjes. Deze Franse soesjes worden met gruyère gemaakt.Zachte soesjes zakken geheid een beetje in. Ik vind het zelf niet erg, want ik ben gek op dat zachte en zoute, maar als je ze wilt vullen of later op de dag wilt serveren, dan is het wel mooier als ze knapperig en stevig zijn. Om zo als hapje te eten, vind ik zelf een zacht soesje eigenlijk lekkerder, maar als je dat toch wilt voorkomen dan kan je het volgende proberen:
Van melk worden soesjes zachter, van water dus knapperiger, dus kies een van beide. Mocht je soesjes willen vullen, kan je ze opensnijden en de zachte binnenkant eruit halen, zodat ze steviger blijven. Ook kan je in de laatste 5 minuten van het bakken in de oven een gaatje maken in de zijkant. Als je ze daarna nog even terugzet in de oven, kan de stoom uit de soesjes ontsnappen en verlies je wat van het vocht uit de binnenste van het soesje. En tenslotte is vocht funest voor stevige soesjes, dus gebruik bij voorkeur een vrij droge kaas, zoals gewone Goudse, Gruyère of een combinatie met Parmezaanse kaas. Mocht je een zachte blauwschimmel gebruiken, neem dan niet meer dan 50 gram en vul de rest aan met een stevige kaas.

Gougères met bieslookroomkaas
Voor ongeveer 30 stuks


100 gr roomboter
250 ml melk of water naar keuze
1 tl zout
Peper
150 gr bloem
4 eieren (L)
150 gr geraspte kaas + 30 gr extra
Tijm

1 verpakking Philadelphia roomkaas
Verse bieslook
Zout, peper
Geraspte schil van 1/2 citroen

Verwarm de oven voor op 220 graden (conventionele oven, hetelucht is 20 graden lager!).
Verhit de melk/water, boter, zout en peper in een pan. Als het kookt in 1 keer alle bloem toevoegen en goed roeren totdat de massa zich tot een bal vormt. Haal van het vuur af en laat enkele minuten koelen.
Voeg dan een voor een de eieren toe en klop het deeg krachtig. Eventueel kan dit in de keukenmachine, maar het is eigenlijk een klusje van niets. Als het deeg soepel is, ook de 150 gram kaas toevoegen.
Doe het deeg dan in een spuitzak, of eventueel een stevige diepvrieszak waarvan je na het vullen een hoekje afknipt om een spuitmond te maken. Spuit dan soesjes op een bakblik bekleed met bakpapier ter grootte van een bitterbal, of iets kleiner om ze knapperiger te maken. Hoe groter, hoe zachter de binnenkant zal blijven. Doe op elk soesje een beetje van de extra kaas.
Bak ze nu 10 minuten in de oven totdat ze een beetje zijn gerezen en draai de temperatuur terug naar 180 graden. Bak ze dan nog eens 20 tot 25 minuten om ze bruin te laten worden.

Roer dan ook bieslook door de roomkaas en breng het op smaak met zout, peper en een beetje van de citroenschil.

Oordeel van de kleine chef: gelukkig waren er de volgende morgen nog een paar over en mocht chef ze bij het ontbijt hebben. Zijn zusjes kregen er ook een hapje van. Toen hadden we direct drie kinderen die als ontbijt kaassoesjes eten.

Geen opmerkingen: