15 februari 2011

Strudel met spitskool, gorgonzola en walnoten


Nederlandse foodbloggers, verenigt U en kook iets met kool! Het Foodblog Event voor deze maand (de host voor februari is Gabriela’s Creatieve keuken) riep dit keer op om ons te storten op koolrecepten en dat wil ik best. Kool is zo gezond dat ik het vaak gebruik als undercovergroente voor mijn zoon; als ik het gebakken door de bolognesesaus roer, merkt hij er niets van. Hij eet alles op als ik het door rösti of Janssons Frestelse meng. En als ik er nu een lekker korstje omheen maak, bedacht ik mij dit keer, zou hij nog wel eens kunnen denken dat het een pizza calzone is…? Dat was toch iets te optimistisch, maar dat komt vooral omdat Kleine Chef deze week wat tegenstribbelt. Alle tranen en het brullen (de crème brulee die wij zelf als dessert erbij aten, hebben we omgedoopt tot crème brullen) konden toch niet zijn veroorzaakt door een koolstrudeltje? We proberen het gewoon nog eens een andere keer.

Ik ben zelf groot fan van spitskool, maar dit moet ook prima te maken zijn met witte of groene kool, broccoli, en waarschijnlijk een scala aan andere groentes ook.


Strudels horen eigenlijk niet van bladerdeeg te worden gemaakt en het maakt ze ook onnodig vet. Het deeg uit het recept is eenvoudig en laat zich zeer soepel verwerken. Het is echt in 10 minuten gemaakt en uitgerold (afgezien van de rusttijd).
Een andere misvatting is dat strudels worden opgerold als een slakkenhuis, want het deeg aan de binnenkant kan zo niet goed garen en het wordt ook een natte, bleke hap. Klap de strudel daarom alleen dubbel en vouw hem aan alle kanten goed dicht.


Strudel met kool, gorgonzola en walnoten
2 personen en 1 peuter

Voor het deeg:
Bron: meine Land Küche 1/2011

250 gr bloem
1 ei
1 kleine tl zout
2 el (olijf)olie (plus 1 el om de strudel mee te bestrijken)
100 ml lauw water

Voor de vulling:
500 gr spitskool
Olie om te bakken
125 gr gorgonzola, in blokjes gesneden
3 eieren (M)
150 gr ricotta
50 gr walnoten, grof gehakt
Peper en zout

Kneed voor het deeg alle ingrediënten samen. Het moet een soepel deeg worden. Maak er een bal van en leg dit een half uur afgedekt weg om te rusten.
Snijd de kool in fijne reepjes en bak deze op middelhoog vuur totdat ze zacht en geslonken zijn. Doe de kool in een kom en meng het met de blokjes gorgonzola, de eieren, ricotta, walnoten, zout en peper.
Verwarm de oven op 200 graden (of 175 graden hetelucht).
Rol het deeg op bakpapier uit tot een zeer dunne rechthoekige lap en leg deze op een bakplaat. Verdeel de vulling over 1 lange helft van het deeg en klap de andere helft van het deeg hierover heen. Vouw de uiteinden om en stop ze onder de strudel. Bestrijk de strudel met 1 el olie.
Bak de strudel ongeveer 45 minuten of totdat hij mooi bruin is geworden.

Oordeel van de kleine chef: meneer is weer in de ontkennende fase. Nee, nee, nee!

1 opmerking:

Gabriella zei

Een strudel? Wat een geweldig idee!!

Dank je wel voor je deelname.
Groetjes,
Gabriella