1 november 2012

Spitskool met spek, room en kabeljauw


Mensen die (tijdelijk) leven op worteltjes en sla: kijk snel de andere kant uit. Deze kool is om je vingers bij af te likken, maar het is calorierijk. Ik heb het er graag voor over! Kabeljauw en spitskool, met slagroom en spek, tijm en citroen. De smaken springen gewoon de pan uit.

Spitskool met spek, room en kabeljauw
recept voor 2 personen
bron: Noors food magazine Mat&Venner nr 2 2012

500 gr spitskool in fijne reepjes
100 gr gerookt spek, in stukjes
200 ml slagroom
50 ml water
½ blokje kippenbouillon
paar takjes verse tijm, of 1 opgehoopte tl tijm
1 takje rozemarijn, de naaldjes fijngesneden
rasp van een kleine citroen
400 gram kabeljauw
zout en peper
roomboter

verder eventueel wat gekookte aardappels of aardappelpuree voor erbij

Bak het spek uit in een flinke kookpan. Voeg het water, de slagroom en het halve bouillonblokje toe en roer tot het blokje is opgelost. Voeg dan de koolreepjes, tijm en rozemarijn toe. Stoof dit zonder deksel in 15 tot 20 minuten gaar. (Kook eventueel ook de aardappels in die tijd gaar.) Na die tijd moet de slagroom flink zijn ingekookt en zit er nog een klein laagje room in de pan. Voeg dan ook de citroenrasp toe.

Dep de kabeljauw droog en bestrooi het met zout en peper. In de laatste 8 minuten de vis in een koekenpan gaar bakken in de boter.

Oordeel van het smaakpanel: de dames lopen ronduit te klooien met hun eten. Kleine Chef schuift het naar binnen alsof het een ordinaire pasta is en vertrekt weer om te spelen.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Zalig!!! Maar, 20 minuten? Ik heb eerst de dikke delen er in gedaan en na een minuut de dunnere. Een paar minuten even geproefd en het was prima! De helft meteen gegeten en de andere helft laten door laten koken zodat de slagroom kon inkoken. Verrassend genoeg was het niet doorgekookt (die ouderwetse koollucht).
Dit komt vaker op tafel.

Anoniem zei

Sorry, er staan woorden dubbel in en er zijn woorden weggevallen, maar ik denk dat het nog wel te begrijpen is.

Eerst Koken zei

Ja, spitskool is wel sneller klaar dan in 20 minuten, maar het is ook de bedoeling dat de room ingekookt wordt, zodat je een dikke saus krijgt en de kool lijdt er totaal niet onder.

GJ zei

Wow, na de eerste hap was de reactie van de dochters: dit moeten we vaker eten!
Wat wil je nog meer?
Redelijk eenvoudig te maken, wij hadden er aardappelen bij, maar die lagen er voor de show.....

Eerst Koken zei

Cool! Zo horen we dat graag!

Ellen zei

Heerlijk gegeten. Ik had alleen geen slagroom in huis en heb het met crème frais gemaakt. Heb het maar 15 minuten op laten staan. Ik hou wel van een bite.