12 november 2012

No Knead Foccacia


Ik ben erg met het No-Knead Bread-principe bezig de laatste tijd. Het levert prachtige broden op, dat was allang bekend, sinds Mark Bitman het introduceerde op The New York Times. Voor een pizzabodem maak ik nu vaak een no-knead deeg 24 uur van tevoren en de bodem is precies zoals het moet zijn: knapperig, chewy, en met mooie bellen in de korst. Fantastisch! Er is één probleem en dat is dat het deeg vreselijk zacht is en plakt. Je hoeft het nog net niet op een pizzasteen te gieten, maar verplaatsen zonder bakpapier is ook nagenoeg onmogelijk. Daarover meer wanneer we een oplossing hebben gevonden. Eerst dan maar een foccacia; net zo mooi als die pizzabodem, en net zo makkelijk als elk ander brood van dit type. Een kind kan de was doen.

Ik heb het recept van een Deense website (Kvalimad). De schrijver plaatst vaak filmpjes bij zijn recepten en enkele hiervan zijn ook in het Engels gemaakt. Ze zijn zeker even de moeite waard om te bekijken.

No Knead Foccacia
Recept voor 1 groot brood

verse gist ter grootte van een flinke erwt of ¼ tl gedroogde gist (door de lange rijstijd heb je genoeg aan kleine hoeveelheden)
4 dl lauw water
500 gr broodmeel (geen bloem)
2 flinke tl zout

Ik gebruikte alleen wat verse tijm en grof zout, maar de kruidenolie uit het origineel ziet er erg lekker uit.

Los de gist op in het lauwe water. Voeg het meel en zout toe en meng het deeg met een lepel. Het zal te plakkerig zijn om met de hand te mengen, maar dat hoeft ook niet. Kneden is dus niet nodig en wanneer de ingrediënten vermengd zijn ben je al klaar. Zet het deeg 10 tot 12 uur afgedekt weg. Die tijd zal misschien lastig uitkomen wanneer je het brood warm uit de oven bij het avondeten wilt serveren, want dat betekent dat je rond 3 uur ’s nachts aan het werk moet. Maar gelukkig houdt het deeg zich prima in de koelkast. Ik maak het deeg zelf laat op de avond, zet het weg voor de nacht en zet het de volgende morgen, na 12 uur rijzen, in de koelkast.

Haal het deeg weer uit de koelkast wanneer je eraan toe bent. Op dit moment duurt het nog 2,5 uur voordat het uit de oven zal komen. Stort het deeg op een werkplek die goed bestoven is met meel. Vouw het deeg een aantal maal dubbel en vorm het tot een bal. Leg dit op een bakplaat met bakpapier. Giet er iets olie overheen en smeer het met je handen uit. Druk het brood hierbij plat tot een schijf. Laat het anderhalf uur onafgedekt rijzen.

Strooi er wat verse tijm en (grof) zout, de kruidenolie uit het origineel, of een andere smaakmaker op en prik daarbij kuiltjes in het deeg met je vingers. Laat het nog eens een half uur rijzen.

Bak het brood in 20 tot 25 minuten af in een oven van 200 graden (175 graden hetelucht) tot het mooi bruin en knapperig is. Een pizzasteen in de oven helpt enorm, maar als je die niet hebt, laat dan wel de bakplaat gloeiend heet worden in de oven en schuif daar het brood met bakpapier op.

Oordeel van het smaakpanel: jaaaa, met zelfgemaakte kruidenboter!!Geen opmerkingen: