25 november 2012

Kaneellabneh voor bij de appeltaart


Ik verwachtte dat mijn bezoek met zelfgemaakte appeltaart zou arriveren en ik wilde een duit in het zakje doen door daar een kaneellabneh bij te maken. Lekker, dacht ik, puntje appeltaart met een bolletje romige kaneelyoghurt erbij. Maar het bezoek was geïnfecteerd met het Ottolenghi-virus dat de laatste tijd nogal hardnekkig om zich heen grijpt en bracht een cake mee, waar al ruimschoots roomkaasglazuur op was uitgesmeerd. Daar zit je dan met je labnehballen. Zoals u op de foto ziet heb ik er de volgende dag een armoedig, maar gezond appeltje bij gesneden.

Labneh is feitelijk niets anders dan onze hangop, behalve dat hangop van gewone yoghurt of karnemelk (dat is eigenlijk de originele) wordt gemaakt, en voor labneh start je al met dikke (en vette!) Griekse yoghurt (die op zichzelf weer niets anders is dan ingedikte gewone yoghurt). Als je dat laat uitlekken krijg je een stijve, verse kaas. De hartige variant wordt zelfs in balletjes gerold en op olie bewaard. Dit is een zoete labneh met nog iets zuur van de yoghurt.De labneh mag gaan uitlekken

 

Na 24 uur…

 

Kaneellabneh
recept voor 600 ml labneh

1 liter Griekse yoghurt
2 tl kaneel
60 gr poedersuiker

Meng de yoghurt met de kaneel en suiker. Meer suiker toevoegen voor een zoetere labneh kan natuurlijk, maar je kunt het achteraf ook nog toevoegen. Gebruik geen gewone kristalsuiker, want die lost niet goed op.

Bekleed een vergiet met een kaasdoek of fijn geweven theedoek zonder wasluchtjes en schep hier de yoghurt in. Vouw de doek dicht en zet de vergiet op een kom of pan. Zet dit bouwsel 24 uur lang weg in de koelkast. Als het goed is, is het nu ingedikt tot een stijf mengsel en zit iets minder dan de helft van het vocht in de kom.
 
Schep het bij een punt appeltaart, schijfjes appel of serveer het met een goede zelfgemaakte appelcompote met boerenjongens…

Oordeel van het smaakpanel: 3 maal ‘nee’. Zurige kaneel is een brug te ver.

 

 

Geen opmerkingen: