Zo,
eindelijk een koekje dat een beetje normaal uit mijn oven komt. Ik ben een
koekjeskluns, jongens… Nooit lijkt het
op iets dat uit een pakje komt en minstens zo vaak zijn mijn koekjes een
teleurstelling. Maar er is hoop; dit blijkt zo eenvoudig te zijn dat zelfs
Kleine Chef met succes chocolate chip cookies uit zijn mouw schudt. En het is
straks een dankbaar recept om die ladingen chocoladeletters weg te werken.
Nog
iets over ‘vanille-extract’. Ik heb hier een fles jenever staan (wodka werkt
ook) met een aantal vanillestokjes erin. Na een maand of twee tap je hier al
een fantastisch vanille-extract voor bakwerk van. Een aanrader.
Chocolate chip cookies
recept
voor 10-12 stuks
100
gr roomboter op kamertemperatuur
170
gr (donker)bruine basterdsuiker (of half gewone kristalsuiker en half bruine
suiker, maar daar worden ze wel iets lichter van)
1
ei (L)
1
grote tl vanille-extract of een zakje vanillesuiker
150
gr chocolade naar keuze (puur, wit, melk), in kleine blokjes gehakt
230
gr zelfrijzend bakmeel
flinke
snuf zout
eventueel
zou je nog iets cacaopoeder kunnen toevoegen voor double chocolate cookies, of
vervang iets van de chocolade met gehakte noten (macadamia met witte chocolade!)
Ambachtelijk slordig koekjesdeeg
Verwarm
de oven voor op 175 graden (ik heb hetelucht niet uitgeprobeerd en ik ga het
dit keer ook niet aanraden, maar standaard zet je die zo’n 20 graden lager).
Roer
de boter romig met de suiker. Voeg het ei, vanille en chocolade toe en roer
goed door. Voeg ook het bakmeel en zout
toe en meng het met een lepel tot een stevig, maar plakkerig deeg.
Leg
bakpapier op een bakplaat. Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal en leg
deze op de plaat. Druk ze plat tot vrij dikke koekjes. De koekjes zullen nog
iets uitlopen, maar ze horen nogal dik te zijn, dus houd ze gerust een
centimeter dik. Laat dus ook wat ruimte tussen de koekjes voor het uitlopen.
Bak
de koekjes in zo’n 19 a 20 minuten gaar. Ze zijn dan net iets gekleurd aan de
randen, maar het binnenste is dan nog iets chewy.
Laat ze 3 minuten langer staan voor een volledig knapperig koekje. Ze zijn nog
zacht als ze uit de oven komen. Laat ze vijf minuten rusten op de plaat en laat
ze verder afkoelen op een rooster.
Oordeel
van het smaakpanel: Dochter Zo vindt ze ‘niet zo lekker’, maar de rest vindt ze
heerlijk.
2 opmerkingen:
grappig, ik vind koekjes juist supermakkelijk en schud ze uit maar mouw. cakes daarentegen....
ziet er smakelijk uit!
eh, mijn mouw dan he
Een reactie posten