Nee, het oogt niet, zo’n plak bloemkool, maar het smaakt wel, dus probeer het vooral eens uit! Na een uurtje in de oven, lijkt het in niets op gewone, gekookte bloemkool, maar het krijgt iets nootachtigs en heeft meer bite dan de gekookte kool.
Je kunt er na het roosteren nog steeds alle kanten mee uit: het kan bijvoorbeeld zo op tafel met een sausje, hij kan de soep in, of je pureert hem met wat aardappelpuree. Ik maakte er een zuur sausje bij van witte wijn, ansjovis en kappertjes. Daarbij kwam een stuk gebakken kabeljauw en wat ravioli met kaas om Kleine Chef gerust te stellen. Hij heeft graag iets herkenbaars op zijn bord en pasta maakt altijd veel goed.
Geroosterde bloemkool
recept voor 4 personen
1 bloemkool
Olijfolie
Zout en peper
Voor de saus:
olie om in te bakken
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
4 ansjovisfilets, in stukjes
2 el kappertjes
1 glas droge witte wijn
½ bosje peterselie
Verwarm de oven op 180 graden (165 graden hetelucht).
Snijd de bloemkool in grote stukken of snijd hem gewoon als een brood in dikke plakken van 2 cm. Leg deze op een bakplaat (met bakpapier) in een enkele laag. Smeer ze aan alle kanten ruim in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet de bloemkool 40 minuten lang in de oven.
Voor het sausje de ui en knoflook fruiten in de olie. Voeg de ansjovis in kleine stukjes toe en laat deze op laag vuur “smelten”. Voeg dan de wijn, kappertjes en peterselie toe en laat nog even pruttelen. Giet op het bord over de bloemkool.
Oordeel van de Kleine Chef: hij heeft het na een paar happen jolig weggeschoven, misschien omdat hij zich al te goed had gedaan aan een zak kroepoek. Dat is een beginnersfoutje, ja…. Maar hij begint toch al op een leeftijd te komen dat hij de groene stukken in zijn eten aan mij overhandigt.
2 opmerkingen:
Mmm geroosterde bloemkool is zo lekker! Heerlijk om met een kom geroosterde bloemkoolsoep voor tv te hangen :).
Ja, lekker he? Wat doe jij verder in jouw soepje??
Een reactie posten