Het
foodblogevent. Altijd fijn, want je wilt met iets fatsoenlijks op de proppen
komen en het is leuk om dat te bedenken. Maar och, wat een ellende was het hier…
Ik had een foodblog-block ofzo en kon maar niet beslissen wat het moest worden
en bovendien was de eerste taart deze maand niet te eten. Jawel, dat gebeurt
hier ook. Zelfs met 276 recepten op dit blog komen er heel soms nog oneetbare
zaken uit mijn keuken.
Enfin,
moedeloos zette ik mij aan deze preitaart. Tegelijkertijd werd er een lasagne
gemaakt, want ergens vermoedde mijn brein dat een preitaart waarschijnlijk ook
een fiasco zou worden. Maar hij kwam prachtig uit de oven en belangrijker nog,
het was heerlijk! Het uiige van de prei en het pittige van de gruyere, bijeen
gehouden door room en melk. Tegen het vettige van de vulling wilde ik een
magere korst: brood. Maar dan wel met walnoten, tijm en een beetje kaas. Met
kant-en-klare plakjes hartige taartdeeg moet het ook goed lukken, maar met bladerdeeg
zou het een erg machtige hap worden.
Het
Event wordt deze maand georganiseerd door Ianna van Beginspiration.
Preitaart met gruyere
Voor
een grote vlaaivorm van 30 cm
Deeg:
400
gr bloem
2
tl tijm
50
gr geraspte parmezaan
50
gr gehakte walnoten
scheut
olijfolie
3
tl zout
1
zakje gedroogde gist of een half blokje verse gist (20 gr)
lauw
water
Vulling:
3
stuks prei (schoongemaakt heb je zo’n 600 tot 700 gram nodig)
klontje
roomboter
1
el verse tijm of 2 tl gedroogd
200
gr geraspte gruyere
3
grote eieren (L) of 4 kleine (M)
150
ml melk
150
ml slagroom
zwarte
peper (zout heb je naar mijn mening niet nodig naast die gruyere)
Maak
een brooddeeg van alle ingrediënten en gebruik zoveel water als nodig is om een
soepel deeg te kneden. Laat dit 1 uur afgedekt rijzen.
Ondertussen
de prei in de lengte doormidden snijden, en dan de helften nogmaals in de
lengte doormidden. Snijd de stukken daarna in reepjes. Was de prei.
Smelt
de boter in een koekenpan en smoor de prei en tijm op laag vuur, met een deksel
erop, in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Laat dit afkoelen.
Verwarm
de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht).
Rol
het deeg uit tot een grote lap van ongeveer een halve centimeter dik en leg dit in een iets ingevette vorm. Ik
gebruik graag een lage vlaaivorm. Prik de bodem met een vork in. Als je gaatjes
krijgt van de gehakte walnoten, maak die dan wel weer dicht. Werk de rand mooi
af en strooi de helft van de gruyere op de bodem.
Laat
de prei heel goed uitlekken en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Het vocht zou
de broodbodem nat maken en nat brood is vreselijk… Verdeel de prei over de
kaas. Strooi daarna de andere helft van de kaas over de prei.
Klop
de eieren los met de melk, room en peper. Giet dit op de prei en kaas. Bak de
taart in ongeveer 40 minuten af of totdat het taart mooi bruin begint te
worden. Als je de taart niet direct aansnijdt, haal hem dan wel uit de vorm, anders
wordt het brood nat.
Oordeel
van het smaakpanel: ze kozen voor de lasagna. Nou ja, die is ook wel erg lekker.
2 opmerkingen:
Hartige taart met bladerdeeg maak ik eigenlijk nooit. Veel te machtig. Ik vind dit brooddeeg ook een slim idee eigenlijk. tyassol 149
Je taart ziet er heerlijk uit en de bodem lijkt me ook erg lekker!
Een reactie posten