Maizena ligt wat gevoelig in dit huishouden… Meneer
zweert erbij, maar lang was het voor mij een duivels product. Iets waar je tegenwoordig gerechten
mee bindt, terwijl men daar vroeger nog ei voor gebruikte. Met ei binden: zo hoorde
het, en zo moet het nog steeds! Dat wilde nog wel eens botsen tussen Meneer
en mij. Ik haalde mijn neus op voor zijn voorliefde voor maizena en hij haalde
zo vaak hij kon recepten aan die ruimhartig gebruik maakten van het poedertje.
Ik ben milder geworden, hoor. Het staat hier inmiddels in
de voorraadkast. Maar waar ik nooit helemaal bij stil had gestaan, was dat
Italiaans ijs (‘Philadelphia style’ ook trouwens) grotendeels wordt gemaakt met
melk en maizena. Er zitten geen of weinig eierdooiers in en het kan zelfs
zonder room worden gemaakt. Daarom zijn deze ijssoorten lichter dan ons ijs dat
meestal met een custard wordt gemaakt. Nou kom, als een hele natie het omarmt, dan zal het wel goed zijn.
De website Icecream Nation beweert dat het ijs zelfs zonder
ijsmachine kan worden gemaakt, omdat het vrij zacht blijft. Ik geef hieronder
hun basisrecept, en de variant die ik maakte met Amarula, de fruitige roomlikeur.
Omdat er uiteindelijk meer suiker en alcohol in zit dan het basisrecept, moet
dit een nog zachter ijs zijn. Het gewone ijs heb ik nog niet gemaakt. Maar het
is een simpele basis waar allerlei smaken aan toe gevoegd kunnen worden.
Basisrecept Gelato:
700 ml volle melk
100 gr suiker
1 vanillepeul
4 afgestreken el maizena (20 – 25 gr in totaal)
snufje zout
Meng 200 ml van de melk met de maizena en roer goed zodat
er geen klontjes inzitten.
Meng de resterende 500 ml melk met de suiker, zout en
vanillepeul (snijd hem in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en voeg zaadjes met peul toe aan de pan). Verhit het tot heet, maar
niet kokend. Laat het enkele minuten trekken.
Haal daarna de vanillepeul eruit en voeg het maïzenamengsel
toe. Laat dit al roerend enkele
minuten zachtjes koken om de maizena gaar te laten
worden. Het mengsel zal wat dikker worden. Haal het daarna van het fornuis en
laat het afkoelen. Koel het daarna in de koelkast zo koud mogelijk voordat je
het in een ijsmachine draait. Zonder ijsmachine lukt het ook; Icecream Nation
heeft hier een uitgebreid (Engelstalig) blog over geschreven.
Amarula Gelato
600 ml volle melk
100 ml Amarula
75 gr suiker
4 afgestreken el maizena (20 – 25 gr in totaal)
snufje zout
Met de drank erbij werkt het recept bijna hetzelfde, maar
er wordt geen vanille gebruikt, dus je kunt de melk direct verhitten en mengen
met het maizenamengsel. Voeg de Amarula pas toe aan de bijna afgekoelde,
gebonden vla en maak dan het ijs verder met of zonder ijsmachine.
6 opmerkingen:
Dat ga ik toch weer eens proberen. Ik heb wel een ijsmachine van MagiMix zelf maar die wil ik verkopen.
Het werkt wel goed maar dat grote ding in de vriezer is lastig en ik vind dat er teveel aan de zijkanten blijft kleven en dat hou je vrij weinig ijs over.
Het is vooral een kwestie van planning. Zorgen dat het ijs net goed is wanneer je het wil eten, want uiteindelijk wordt al het zelfgemaakte ijs vrij hard.
Mijn ijsmachine schraap ik uit met een stevige plastic spatel. Dan krijg ik alles er uit, hoor.
Het is vooral een kwestie van planning. Zorgen dat het ijs net goed is wanneer je het wil eten, want uiteindelijk wordt al het zelfgemaakte ijs vrij hard.
Mijn ijsmachine schraap ik uit met een stevige plastic spatel. Dan krijg ik alles er uit, hoor.
Ik heb ook een andere gehad en daarmee hetzelfde probleem, gerbuikte ook van alles wat werd aanbevolen. Nooit echt succes gehad daarmee.
Ik heb een Philips ijsmachine overgekocht van iemand maar er zat geen handleiding niet meer bij. Zijn de handelingen bij een ijsmachine zowat dezelfde? Graag zou ik zelf mijn eerste ijs draaien.
Het zou niet ingewikkeld moeten zijn, hoor. Er zijn machines die zelf vriezen, er zijn machines die je in de vriezer moet laten draaien, en de derde variant, die ik heb, doet zijn werk op het aanrecht. Ik heb een bak die je in de vriezer bewaart. Het ijsmengsel gaat daarin en dat laat je ronddraaien totdat het ijs vrij aardig bevroren is (20 a 30 minuten). Daarna vries je het verder in, in een andere schaal, in de vriezer.
Een reactie posten