Het is een zwaar leven als je moeder een receptenblog schrijft. Bijna dagelijks loop je als kind het risico om als proefkonijn aan tafel te zitten, heel vaak komt er iets anders op tafel dan de vertrouwde en intens geliefde Hollandse macaroni, en regelmatig komen er ingrediënten voorbij die de meeste kinderen wantrouwen. Pastinaken, venkel en paarse salie, obscure visjes of ansjovis, dingen uit vergeten hoeken van de toko, en andere zaken die volwassenen vaak wel op waarde weten te schatten.
Bovendien zit er geheid groente in, want dat moet van het Voedingscentrum. Maar in een pure vorm wordt dat hier matig gewaardeerd door de kinderen. Gemengd met iets anders gaat wel goed, dus dergelijke happen komen hier regelmatig op tafel. En ze hadden weer mazzel dit keer, want deze romige risotto was een laaiend succes. Bij iedereen aan tafel. En dat is nu net de bedoeling.
Een goede risotto is “lopend”. Het is niet droog en het is geen pap, maar het hoort ook niet te blijven liggen waar je het neerlegt. Door het toevoegen van mascarpone en cheddar maak je de bereiding wel een stuk makkelijker en is het eigenlijk een fluitje van een cent. Gebruik geen Goudse kaas; die zal vervelend taaie draden in je risotto maken en niet mooi mengen.
Risotto met gekarameliseerde wortel
Recept voor een familie van 4
1 ui, gesnipperd
Olijfolie en een klontje boter
300 gr risottorijst
1 liter hete kippenbouillon
125 ml witte wijn
400 gr schoongemaakte bospeen, in zeer kleine blokjes of grof geraspt
1 tl tijm
1 tl suiker
Zout
50 gr cheddar, geraspt, of desnoods parmezaan
100 gr mascarpone
1. Fruit de ui in wat olie ongeveer 10 minuten op zacht vuur zonder het laten kleuren.
2. Draai het vuur hoger en doe de rijst in de pan.
3. Laat de rijst 2 minuten bakken zodat het door en door heet is.
4. Giet de wijn erbij en schep door.
5. Zodra de wijn bijna is opgenomen, een scheut bouillon toevoegen.
6. Ondertussen ook de wortel maken: verhit in een koekenpan wat olie en het klontje boter en voeg de wortel, tijm, suiker en beetje zout toe. Giet er ook 150 ml water bij. Leg er een deksel op en laat de wortel in een minuut of 7 garen op laag vuur. Haal daarna het deksel eraf en zet het vuur hoger. Laat het vocht verdampen en de wortel licht kleuren. Als het klaar is, opzij zetten tot het nodig is.
7. Blijf de bouillon met scheutjes toevoegen aan de risotto zodra de vorige scheut is opgenomen en blijf vooral roeren! Veel roeren maakt de risotto romig. Dit duurt bij elkaar 18 tot 20 minuten en de rijst is dan al dente: zacht, maar nog wel stevig. Waarschijnlijk is niet alle bouillon nodig.
8. Goede risotto blijft op het bord niet liggen waar het is neergelegd: het vloeit uit. Het mag geen vaste klont zijn, maar het is ook geen pap. Wel is het vrij nat. Er mag aan het einde van de kooktijd dus nog flink wat vocht in de pan zitten. Hoeveel? Tja, dat is toch een kwestie van uitproberen. In ieder geval zal het toevoegen van de kaas helpen bij het romige karakter van de rijst. Voeg de cheddar, mascarpone en wortel toe, roer door, draai het vuur uit en laat de rijst nog even staan.
9. Nu moet de risotto precies goed van consistentie zijn: romig en “lopend”. Direct serveren; risotto kan je niet bewaren of opwarmen.
Oordeel van het smaakpanel: morgen weer?
2 opmerkingen:
Nou, dat ziet er bijzonder smakelijk uit. Leuk is ook de toevoeging van die mascarpone, heb je dat zelf verzonnen of uit een boek?
Nee, het is wel een bekende toevoeging, maar het schijnt dat het in Italië niet mag. Toch is het een makkelijke truc en erg lekker.
Een reactie posten